Hopp til hovedinnholdet

Rett til å ta opp igjen heldagsprøve?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt som skal ha ferie når vi har heldags matte prøve. Matte er vårt avsluttende fag i år. Skolen sier at siden jeg har ferie så er det ikke nok grunnlag til å få ta prøven når jeg kommer hjem. Den eneste grunnen til å få kunne ta den er lege erklæring. hva gjør jeg? har jeg noen rettigheter jeg kan bruke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Du har flere rettigheter når det kommer til vurdering. Disse finner du i forskrift til opplæringloven fra §3-1 til §3-4.  Mest aktuelt er at læreren skal legge til rette for han/hun får et tilstrekkelig grunnlag for å vurdere kompetansen til eleven. På den annen side skal læreren legge til rette for at elever får vise sin kompetanse i faget.

Det er også slik at du som elev har et ansvar i denne sammenhengen. Eleven skal møte opp til og delta aktivt i opplæringa slik at læreren får mulighet til å vurdere kompetansen til eleven. 

Som du forstår er dette slik at både lærer og elev har delt ansvar for at grunnlaget for vurdering av kompetanse er der. Lærer legger opp til vurderingssituasjoner og elever deltar på disse. Er det slik at en elev er borte fra en vurderingssituasjon kan det arrangeres en ny vurderingssituasjon, for eksempel om årsaken til elevens fravær er sykdom osv. 

Når du velger å dra på ferie velger du også å ikke delta i den vurderingssituasjonen som skolen har arrangert. Skolen kan da si at de har gjort sin del av arbeidet, mens du valgte å ikke møte på denne heldagsprøven. Du har slik jeg ser ikke krav til å få ta en ny heldagsprøve, ettersom du har fått mulighet til å delta på en allerede, og at årsaken til at du var borte er valg du har gjort om å dra på ferie. Skolen mener nok at du heller burde prioritere skole før ferie, og at den ikke kan legge til rette for nye vurderingssituasjoner hver gang en enkeltelev velger å ikke delta på de allerede planlagte vurderingene. 

Likevel er det slik at du har rett til en sluttvurdering av kompetansen din ved avslutningen av skoleåret. 

Med vennlig hilsen,

Anders Gram Giskemo

Elev- og lærlingombud i Oslo kommune

- i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise