Hopp til hovedinnholdet

Kan man reiser alene når man er under 18 år? 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 17 år. Jeg har lyst til å reise til noen venner i sør-norge. Kan jeg reise uten tillatelse fra foreldre? Tenker å reise med fly. Vet ikke hvordan foreldrene mine blir å reagere på dette siden jeg er under 18 år. Har lest noen plasser at foreldrene mine må kontakte flyselskapet? Er dette bare for utland ? Hva kan skje dersom jeg reiser med noen over 18 år ? Noen måte foreldrene mine kan nekte meg? Evt straffe den over 18 år ? Trenger fort svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Foreldrene dine må godkjenne at du reiser alene før du er 18 år. De kan derfor nekte deg å reise før du er 18 år. Det kan de fordi de har et foreldreansvar for deg frem til du er 18 år. Det er deres ansvar å passe på at du er trygg og at det ikke skjer noe farlig eller alvorlig med deg. Hvis du reiser med noen andre som er over 18 år vil de være ansvarlig for deg. Det er viktig at du og personen over 18 år er enige om hva det innebærer for den andre personen. Du kan fint reise sammen med en venn som er over 18 år så lenge foreldrene dine sier det er greit.  

Det kommer an på hvilket flyselskap du reiser med, men hos flere er det mulig å bestille reise selv om du er under 18 år. Det du eventuelt må sjekke på forhånd er betaling og innsjekking. Hvis du må betale med kredittkort må du være 18 år, da man ikke kan få slike kort før man er 18. Du må også kontakte flyselskapet du reiser med å spørre hva slags legitimasjon og regler de har ved innsjekking.

Mange barn under 18 år reiser alene, men da med godkjenning fra foreldre. Vi tror det er smart om du snakker med foreldrene dine om dette. Du er 17 år og din mening i saker som gjelder deg skal derfor telle veldig mye. 

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise