Hopp til hovedinnholdet

Jeg får hjemlengsel.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Om et par uker så skal jeg reise til et annet land med mine besteforeldre. Skal være borte i ca 1 uke. Jeg får veldig fort hjemmelengsel. Har alltid slitt med det, helt siden jeg var liten. Har prøvd og sove over hos venner og andre familie slektninger uten mamma og pappa men det har alltid endt opp med at de måtte ha kommet og hente meg midt på natten fordi jeg finn hjemmelengsel... jeg pleier og få hjemmelengsel når keg legger meg og alt er mørkt. Og hvis de jeg er hos er trøtte og vil legge seg før keg engang er trøtt da merket jeg at jeg begynner og få litt panikk. Det har altid vært sånn. På dagen går det somregel greit, men på nettene så får jeg hjemmelengsel med engang! Jeg vet ikke hva jeg kan/skal gjøre for og ungå dette?? Det er så grusomt og få hjemmelengsel! Pleier og då det fra første natt og utøver alle de andre dagene keg er borte! Det slutter aldri! Plis hjelp meg med dette? Noen råd om hvordan er jeg kan forhindre dette??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 18 år.

Takk for at du skriver til oss. 
Jeg kan forstå at dette ikke er så lett for deg. Det er fint at du tidligere har prøvd å ligge over hos andre. Det er nok den måten man lettest kan klare å stå i den følelsen man får når hjemlengselen blir stor, nemlig å vite at det er vanskelig, men at du klarer det. 
Det er sikkert spennende å skulle dra til utlandet med besteforeldrene dine, men du har sikkert en del andre følelser også.

Du har selv sagt ja til å være med? Hva tror du gjorde at du sa ja til å være med når du vet at du får hjemlengsel? Kan det være at du nå vet at det sikkert blir vanskelig, men at det går fint?

Det er ulike måter å klare å stå i de tankene og de følelsene du får når du får hjemlengsel. Ofte når ting blir vanskelig kan det være lurt å snakke med noen. Besteforeldrene dine vet sikkert hva du sliter med så dere kan jo snakke litt sammen om hva som skal til for at dette skal bli lettere for deg. Det høres også ut på det du skriver som at det har vært noen ganger hvor du faktisk har overnattet og ikke blitt hentet. I såfall er det viktig å se hva som gjorde at du ikke dro hjem.

Du skal ut å reise. Da kommer det til å skje nye spennende ting, og det å ha fokus på opplevelsen kan være en hjelp for å tenke på noe annet enn at du lengter hjem.

Jeg vil anbefale deg å se på artikkelen om Hjelpehånden. Skriv inn utfordringen, og se på hvordan du kan stå i dette.

God tur og lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise