Hopp til hovedinnholdet

Statsborgerskap

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg kan ikke beskrive hvor mye jeg ønsker å flytte fra Norge, jeg vil oppleve andre steder. F.eks USA, Frankrike og Italia, jeg har lyst til å bo der. I hvert fall i noen år. Hvis vi sier at jeg forelsker meg og gifter meg med en amerikaner, vil jeg få oppholdstillatelse? Da gifter jeg meg ikke for egoistiske grunner. Går det ann å ha delt statsborgerskap? Kan jeg ha det i både Norge og USA? Jeg vil kunne komme tilbake til Norge og bo her og kanskje bli gammel her - fordi det er det beste. Jeg ser veldig langt fram i fremtiden nå, men kan jeg og den fremtidige amerikanse mannen min flytte til Norge sammen uten at det blir problemer for han? Oppholdstillatelse etc. Jeg lurer også på om reglene er like strenge i Italia og Frankrike? Kan jeg bo der i noen år uten å måtte spørre om oppholdstillatelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Regelverket i USA, Frankrike og Italia kan jeg ikke uttale meg om, så det må du finne ut av på annen måte. Du kan f.eks. forsøke å kontakte de ulike ambassadene og forhøre deg. 

Utgangspunktet er at du i Norge kun kan ha ett statsborgerskap, men det går fint an for deg å gifte deg med en amerikaner uten å bytte statsborgerskap. Du vil ikke miste ditt norske statsborgerskap med mindre du søker om å få et annet.

Jeg vil anbefale deg å kontakte UDI for mer informasjon om hvordan du bør forholde deg i de ulike situasjonene du beskriver. UDI har dessuten gode nettsider hvor du kan finne mye informasjon. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise