Hopp til hovedinnholdet

Jeg har flyskrekk

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har flyskrekk og ønsker å komme over det. Hva kan jeg gjøre og når vet jeg at skrekken er borte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flyskrekk eller angst for å fly kan være ganske ubehagelig. For noen kan den være så omfattende at den gjør at man unngår helt å fly.  For andre kan det være at man greier å fly, men har det litt ubehagelig når man tenker på å skulle fly, og når man flyr, og man kan for eksempel oppleve å få katastrofelignende tanker, og et fysisk ubehag med hjerteklapp, svetting, tørr i munnen, følelse av at det er trangt å puste, vondt i magen mm.  

Det er mulig å overvinne en slik angst, og det er lurt å jobbe med det og ikke la angsten få styre livet.  Noen kan trenge litt hjelp og støtte i det og det kan man få av for eksempel fastlege eller helsesøster. 

Fokusere på å puste rolig, jobbe med å endre tankemåte og øve på å tåle ubehagelige situasjoner, er hovedprinsippene når man skal jobbe med dette.  Du kan lese mer om det med å endre tenkningen i artikler under. Du kan selv prøve å jobbe med å tåle situasjonen.  Det beste vil med andre ord være om du får noen flyturer fremover, og dermed kan få øvd deg.  Det er også mulig å øve på å tenke seg flyturen og å jobbe med ubehaget og følelsene som kommer da.  -Ofte er jo nettopp angsten for angsten det som er verst, og den kan man få utfordret ved å tenke seg situasjonen ofte. 

Søk gjerne litt hjelp om du trenger det til å ta tak i dette, eller øv deg på egen hånd, eller med støtte av noen i familien.

Du spør når skrekken blir borte.  -Det kan gå fort, eller litt lenger tid.  Mye spiller inn, men når du tar tak i dette og jobber med det, kan det gå gradvis bedre og bedre.  

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise