Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å reise til konsert i Oslo, men får ikke lov

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei dere.. Jeg er 15 år og bor i Bergen. Jeg har fått gratisbilletter til en konsert i Oslo, og det er med favorittbandet mitt. Mamma sier hun er uansvarlig dersom jeg drar alene til en venninne som bor 1 time unna Oslo, for å så dra på konserten. Hun har sagt ja til å dra til Trondheim, men jeg får ikke lov å besøke en venninne i Oslo? Jeg mener selv at jeg er voksen for alderen, og at jeg kunne dratt alene. Men ettersom at dette var uakseptabelt lurer jeg på hvordan jeg kan overbevise henne om å få dra til Oslo, om jeg betaler og hun er med? Jeg har spurt henne om det, men får bare veldig dårlige svar. Håper på svar fortest mulig

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår det har du fått konsertbilletter til favorittbandet ditt, men konserten er i Oslo og moren din vil ikke at du skal dra til Oslo alene.

Hvis jeg forstår deg riktig har moren din sagt ja til at du reiser alene til Trondheim, men hun sier nei til at reiser alene til en venninne som bor i nærheten av Oslo og videre på konsert i Oslo. Og du synes det er urettferdig. Det kan tenkes at moren din synes det er lettere å la deg reise til Trondheim alene, fordi det er en mindre by enn Oslo. Kanskje er grunnen til at du ikke får reise til Oslo knyttet til at hun synes Oslo-området er et farligere område enn Trondheim. Kanskje stoler hun på deg og synes du er voksen nok, men stoler ikke på det området du vil reise til alene. De fleste konserter i Oslo holdes nært Oslo-sentrum, et område jeg tror de fleste foreldre ikke ønsker at ungdom på 15 år skal være alene. Kanskje er det dette hun mener med at det ville vært uansvarlig? Eller kanskje kjenner hun ikke venninnen du vil reise til?

Jeg skjønner godt at det er frustrerende å føle seg mer voksen enn det foreldre behandler en som. Det er likevel slik at så lenge du er under 18 år er det foreldrene dine som bestemmer. Og selv om det kanskje ikke virker sånn, tror jeg moren din gjerne vil at du skal få se favorittbandet ditt, men sier nei fordi hun er glad i deg og ikke vil at det skal skje deg noe.   

Du skriver også at ettersom moren din synes det er uaktuelt at du drar alene til Oslo, lurer du på hvordan du kan overbevise moren din til å bli med til Oslo hvis du betaler. Det beste svaret og rådet jeg kan gi deg på dette er at du må prate med henne. Det er ikke sikkert det passer for moren din å reise fra Bergen til Oslo for å være med deg, og det kan skyldes alt fra jobb til at hun ikke ønsker at du skal bruke alle pengene dine på reise og hotell.

Hvis du forbereder deg godt til denne samtalen, for eksempel skriver ned de spørsmålene du vil stille og virkelig prøver å forstå moren din, kan det hende at du får bedre svar og kanskje skjønner henne bedre. Hvis du spør henne om hva hun synes er uansvarlig og hvorfor hun ikke vil at du skal reise alene til venninnen din og Oslo, kan det være lettere å finne en mulig løsning som er allright for dere begge to. Det er ikke sikkert, men hvis dere får pratet ordentlig om dette, kan det hende at dere kan lage avtaler som gjør det lettere for moren din å se eventuelle muligheter til at du kan reise. Kanskje hadde moren din blitt tryggere om hun for eksempel kunne prate med foreldrene til venninnen din før og under turen til Oslo, eller kanskje kan foreldrene til venninnen din følge dere på konserten?

Jeg kan dessverre ikke garantere at du får de svarene du ønsker eller at du får lov dra på Oslotur, men jeg synes uansett at det er flott du skriver inn og spør om råd.

Ta gjerne kontakt igjen.

Lykke til! 

Hilsen Kors på halsen i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise