Hopp til hovedinnholdet

har jeg lov til å reise til syden når min mor er negativ til det?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 17 år gammel gutt som i sommerferien ønsker å reise til syden med noen venner. Selvom jeg er 18 når vi isåfall skal reise, så er jeg 17 når jeg må betale. Min mor er negativ til opplegget, og sier at det er "for tidlig". Har ikke mye penger heller, utenom en bank konto med en del konfirmasjons penger som dekker mer enn nok for både reisen og oppholdet. Denne kontoen har jeg dårlig tilgang til selv. Lurte på om jeg bestemmer selv om jeg skal dra eller ikke når min mor ikke ønsker det, selvom jeg er 18 når reisen tar plass (fyller 18 dagen før). Vet dette ble et langt spørsmål men det er i bunn og grunn et spørsmål om hvilke retter jeg har.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du har veldig lyst til å dra til syden med venner i sommerferien. Det skjønner nok moren din også.

Når du fyller 18 år, så blir du myndig. Da kan du i utgangspunktet bestemme over deg selv.

Før du fyller 18 år så er det foreldrene dine som har ansvaret for deg og de kan bestemme over deg. Det er også, som du sier selv, sånn at du ikke har tilgang til sparekontoen din. Det kan også være at du får problemer med å bestille flybilletter og hotellovernatting uten foreldres samtykke eller signatur. Dette er litt forskjellig fra hotell til hotell.

Du vil altså kunne få flere utfordringer og hindringer på veien, dersom du velger å bestille tur uten moren din sitt samtykke.

Svaret er vel at du her er nødt til å snakke dette nøye igjennom med moren din. Det er mye penger det er snakk om, har du råd? Har du jobb? Har du og vennene dine en god og gjennomtenkt plan? Klarer du å overbevise moren din om at du kan ta ansvar for deg selv?

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise