Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg spørre far om å få gå på musikkfestival?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lyst til å gå på en musikkfestival i sommer og har ikke spurt far enda. Jeg har spurt mor, men hun sier jeg skal spør far. Jeg er nervøs for å spør far, fordi festivalpass koster en del penger, og fordi festivalen er et stykke unna. Det jeg lurer på er hvordan jeg skal spør han og hva svar jeg mest sannsynligt hadde fått. Festivalen koster ca. 2400kr. Faren min liker rocke musikk, men jeg vet ikke om han hadde syns det var greit å reise helt til en annen by pga en festival. Håper på bra svar. Mvh, gutt 16.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres gøy ut med den musikkfestivalen, jeg skjønner at det frister! Ut ifra måten du spør på høres det ut som at det er faren din som vil være den som tar avgjørelsen om hvorvidt du skal få dra eller ikke. Og det høres også ut som du tenker det er en mulighet at han og du kan dra sammen! Men jeg skjønner også at billetten er dyr og at det er langt unna så det er kanskje ikke bare så lett å si ja for faren din.

Jeg vet ingenting om hva faren din kommer til å svare. Men jeg vet litt om hvordan det kan være lurt å spørre. Jeg foreslår følgende:

Si til faren din at du har en ting du vil prate med han om, og sørg for at dere har litt tid sammen og at det ikke er stress. Det er også lurt at dere er gode venner og har det fint sammen når dere skal prate. Fortell han at det er en musikkfestival du har veldig lyst til å gå på, og aller viktigst: fortell hvorfor du har så lyst! Si så mye som mulig om festivalen, ofte er det lettere å godta noe når man har mye informasjon. Da slipper far å bekymre seg eller ha mange ubesvarte spørsmål. Jo mer han vet, jo bedre er det! 

Prøv også å si noe om hva som er dine ønsker oppi dette! Kanskje har du noen forslag til hvordan det kan la seg gjennomføre? For eksempel at far kan bli med, at noen andre voksne er der, at du er villig til å jobbe for å tjene opp penger til billetten? Eller er det andre ting du på forhånd kan planlegge å si så det blir lettere for faren din å skjønne at det er viktig for deg?

Det neste du bør gjøre er å spørre far om han eventuelt har noen andre bekymringer i forhold til at du skal kunne dra. Og er det kanskje noe du kan si noe for å berolige han? Det er mye lettere å godta andres ønsker dersom man vet hvorfor de tenker som de gjør. Og det er lettere å diskutere nye løsninger.

Lykke til med praten, jeg håper du får lov til å dra!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skal du på festival?

Konsert (foto: Endre Hesthagen)

Ta vare på deg selv og vennene dine under festivalen, og vis festivalvett! Her får du noen gode råd for en vellykket festivalopplevelse.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise