Hopp til hovedinnholdet

 Kan jeg bli hentet tilbake til Norge fra landet jeg har statsborgerskap i?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jente på 17 år. jeg har lyst til å reise til hjemme landet mitt for en eller to måneder og jeg er under barnevernets omsorg og de lar meg bare dra to uker men jeg har ikke lyst til å reise i bare to uker, jeg har lyst til å være der lengre siden jeg ikke har sett moren min i de siste 5 årene. Så jeg lurer på hva som skjer hvis jeg bestemmer meg om å bli der i en til to måneder? kan barnevernet eller norske myndighet tvinge meg tilbake til Norge selv om jeg ikke er norsk statsborgerskap men likevel har permanent oppholdtillatelse? kommer politiet til å komme ned dit for å hente meg tilbake til Norge? Kan de ta meg fra det landet jeg har statsborgerskap i? Hva kan skje? Takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no!


Jeg skjønner at du er i en vanskelig situasjon. Du ønsker å besøke moren din og å bli der lenger enn du tror barneverntjenesten vil tillate. 

Har du snakket med saksbehandleren din i barnevernet og forklart hva du ønsker og føler? Det beste er om dere kan gjøre en avtale om hvor lenge du skal være borte fra Norge. Hva skal du gjøre med skole dersom du blir lenger borte enn to uker? Ettersom det er barnevernet som har omsorg for deg er det de som bestemmer dette. 

Dersom du ikke holder avtalen om å komme hjem etter to uker vil barneverntjenesten kunne forsøke å kontakte deg og moren din via ambassade og politi. 

Kanskje du kan reise på besøk i to uker denne gangen, og planlegge et lenger opphold når du er ferdig med videregående skole?

 

Du kan snakke med helsesøster for å få mer informasjon om hva som vil kunne skje om du blir lenge borte. Du kan også ringe Røde Kors sin telefon. 

 

Lykke til videre!

Hilsen minoritetsrådgiver (Imdi) i samarbeid med ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise