Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor ble jeg bedt om å fremvise tillatelse fra foreldrene før jeg fikk gå gjennom passkontrollen?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har dobbelt statsborgerskap. Ble født i Norge men er opprinnelig fra Tyrkia. Når jeg reiste til Tyrkia alene 2 måneder siden ble jeg stoppa ved passkontroll i gardermoen. De sa at jeg måtte ha tillatelse fra foreldrene mine om jeg skulle reise til utlandet alene. De ringte hjem og foraldrene mine sa at de hadde gitt tillatelse, så fikk jeg gå gjennom passkontroll. Det jeg lurte på er, med det flyselskapet jeg reiste med må man kjøpe voksen billett når man er 12+. Står det noe i grunnloven at man må ha tillatelse vis man er under 18? Skjønner ikke hvorfor det ble et problem, det er jo uansett hjemmelandet jeg reiser til.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det står ikke noe i Grunnloven om at man må ha tillatelse til å reise til utlandet hvis man er under 18, men av barneloven fremgår det at det er foreldrene dine som har foreldreansvaret for deg. Dette innebærer i mange tilfeller at foreldrene dine må samtykke til det du vil gjøre før du bli 18 år, f.eks. det å reise til utlandet. Hvordan de må samtykke, kan ofte være forskjellig fra f.eks. flyselskap til flyselskap. Noen steder sjekker de kanskje ikke så nøye, mens andre selskaper krever skriftlig samtykke. 

Det hadde nok ikke noe med hvilket land du skulle reise til, men heller at du var under 18 år. Jeg tror egentlig du bare skal tenke at det er betryggende at det fins mennesker både på flyplassen og andre steder som bryr seg om at ting skjer på riktig måte. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise