Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg komme over nervøsiteten ved å fly alene?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei! Jeg tenkte å fly til Tana i sommer for og møte venner. Men problemet er at jeg ikke har dratt alene på fly før. Der jeg bare har dratt med familie 2 ganger men dette er mange år siden. Derfor føler jeg meg veldig nervøs når det gjelder det å sjekke inn bagasje, der man selv må skrive ut sånn "lapp" på flyplassen for å ha på kofferten. Også det med sikkerhetskontrollen og hva jeg skal gjøre når jeg kommer til "gaten". Hva kan man skrive ut før flyreisen som man må ha med? Og hva må gjøres når man kommer på flyplassen? Jeg er veldig nervøs når det gjelder hvor jeg skal gå osv. Alt er jeg ganske ukjent med alene så derfor gjør meg det ekstra nervøs, selv om det sikkert er ganske enkelt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (17)

Det aller beste å tenke i en sånn situasjon er at du er ikke alene. Det er veldog mange der ute som aldri har flydd før i det hele tatt, og derfor er det veldig tilrettelagt for folk som er ukjente på flyplasser og med reglene. Du kan be med deg en verge til flyplassen som kan følge deg helt til sikkerhetskontrollen hvis du er nervøs for å gjøre det alene, men det trenger du egentlig ikke.

Overalt er det skiltet til hvor du skal gå, og folk som kan vise deg veien om du skulle gå deg vill. Regn med at du trenger litt ekstra tid, så kom i god tid før flyet går. Du trenger ikke skrive ut noe før du kommer til flyplassen, så lenge du har det med deg på telefonen. Du kan for eksempel be om å få referansenr på epost, som du trenger for å få flybilleten din.

Det første du gjør når du kommer til flyplassen er å sjekke om du kan sjekke inn. Det står vanligvis på en tavle, ved siden av hvor du kan sjekke inn. Det er skiltet dit. For å sjekke inn må du ha billetten din, som du enten kan skrive ut selv eller be om hjelp til å få i en skranke. Siden du ikke er kjent der kan det være lurt å få hjelp i skranken. Ikke vær redd for å spør om hjelp fra personalet, de er der til å hjelpe! 

Nå vet ikke jeg hvilken flyplass du skal fly på, men etter du har sjekket inn bagasjen, går du til sikkerhetskontrollen og lar de sjekke håndbagasjen og lommene dine. Grunnen til at de gjør dette er at det skal være trygt for passasjerer å fly, så husk på det. Det er trygt. Etter sikkerhetskontrollen står det hvilken gate du skal til, og så er det skiltet den veien. Når du kommer til gaten er det bare å vente på boarding, så kan du gå om bord i flyet. Hvis du tror det hjelper, kan du godt si til flyverten eller flyvertinnen at du flyr alene for første gang, slik at de kan påse at det går bra med deg.

Dette skal gå helt fint, lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les dette før du skal ut og reise!

Jenter i London (colourbox.com)

Har du husket alt? Det er mye du bør tenkte på før du skal ut å reise. Les mer om hva du bør tenke på her!

Les mer

Dette kan du ha med deg i håndbagasjen på flyet

Sikkerthetskontroll flyplass (colourbox.com)

Her er råd til deg som skal ut og reise:

Når du pakker: På flyet er det forbudt å ta med flytende væsker og gjenstander som kan forårsake alvorlig skade. Er du i tvil, send det i innsjekket bagasje.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise


Quiz: Hva vet du om idrett og trening?

Når kom snowboard til Norge?