Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta ansvar for venninnene mine på sydentur?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og tre venninner tenker å dra på syden tur neste sommerferie. Jeg er 18 og de 17. Kan jeg ha ansvaret for alle sammen da? Alle fyller 18 det året, men de har bursdag seint. Hilsen jente 18

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres gøy ut med en venninnetur til Syden, jeg skjønner at dere gjerne vil få til det!

Det er nok dessverre ikke slik at du lovmessig kan ta over ansvaret for de av venninnene dine som er mindreårige selv ettersom du er myndig. Selv om de er veldig nærme ved å bli 18 år, er de å karakterisere som mindreårige helt til den dagen de fyller 18 år. Og det er kun foreldre, eller de som har foreldreomsorgen, som kan ta dette ansvaret. Dette er beskrevet i barneloven. Der står det at foreldre har foreldreomsorgen - og det lovmessige (juridiske, økonomiske og medisinske) ansvaret for barnet fram til det er myndig - altså 18 år. Det er foreldrene som bestemmer om venninnene dine får lov til å reise på tur. Og hvis de reiser, er det ikke du som skal stå ansvarlig for dem. Det er fortsatt foreldrene (og de selv, såklart) som er ansvarlige. 

Men dette betyr ikke at dere må la være å reise til Syden. Dersom dine venninner fyller 18 år om kort tid, vil jeg tro at de har ganske mye medbestemmelsesrett og frihet til å gjøre det de ønsker. Ta en prat med foreldrene deres i fellesskap og hør med dem hva som skal til/hva som evt står i veien, for at dere kan dra på tur. Sammen kan dere lage regler for hvordan dere vil ha det på en slik tur. Hør med foreldrene deres hvilke bekymringer de eventuelt har, og fortell dem hvordan dere tenker at dere kan klare dere greit alene. Kanskje lar de dere dra selv om ikke alle har blitt 18 år? Det er jo svært stor forskjell på modenhet og på "husregler" fra ungdom til ungdom - fra familie til familie. Det er ingen fasitsvar på dette, men en felles prat der dere er åpne for å finne en løsning sammen, vil i alle fall gi de beste forutsetninger for at dere kan reise på tur.

Håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Les også artiklene jeg har lagt ved under. De gir flere tips og innspill. Lykke til og god tur hvis det blir sydenreise på dere!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Tips til deg som skal reise med vennegjengen

Ungdommer som løper ut i havet (foto: colourbox.com)

Skal du reise på pakketur på egenhånd? Her finner du gode råd du kan ha glede av før, under og etter turen din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise