Hopp til hovedinnholdet

I ferien skal jeg på en sommerleir, men nå truer pappa med å legge familieferien slik at jeg ikke kan delta.

Gutt 15 år
 

Spørsmål
Hei. I ferien skal jeg på en sommerleir, og jeg har allerede reservert plass og sånn, fikset og alt er klart. Nå truer pappa med å legge familieferien noen dager før leiren, noe som betyr at jeg ikke kan delta. Har gledet meg i over et år, spart alle pengene osv. Kan jeg da velge å ikke være med på ferien, og heller være hos min mor?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Utgangspunktet er at foreldrene dine har ansvaret for deg så lenge du er under 18 år og bor hjemme. Av barneloven følger det at foreldrene dine har både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål frem til du er 18 år. Avgjørelsen skal tas ut fra dine interesser og behov. Foreldrene dine skal før de tar en avgjørelse høre din mening, og meningen din skal tillegges stor vekt. Du skal også gis stadig større rett til å ta egne avgjørelser frem til du fyller 18 år, men inntil du er 18 år har de likevel rett til å bestemme over ferien din.

Hvem av foreldrene dine som kan bestemme i forhold til dette vil også være avhengig av hva som er avtalt mellom dem med hensyn til foreldreansvar og samværsrett. Du har sikkert allerede diskutert dette med foreldrene dine, men kanskje du kan gjøre et nytt forsøk på å forklare dine synspunkter og hvorfor du heller vil på sommerleir.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise


Quiz: Kva veit du om demokrati?

Når fekk kvinner røysterett i Noreg?