Hopp til hovedinnholdet

Hva er konsekvensene om jeg bare forsvinner fra landet og bor i Hellas?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har problemer hjemme jeg er 19 snart 20 Jeg var i Hellas for 3 dager siden og pakket sakene mine for å rømme av gårde den siste dagen. Jeg kom fort til bake til hotellet til storesøstra mi! jeg har vært gjennom forskjellige type overgrep, spessielt mange timer sykisk i mange mange år. Jeg har en kjæreste i Hellas som jeg vil bo med! Hva er konsekvensene om jeg bare forsvinner fra landet og bor i hellas uten tillatelse og hva skal til for å få tilatelse til å bo der? Om jeg gifter meg med han der nede,er jeg sikret da?Hva må jeg tenke på?Jeg skylder i tilleggpenger til lånekassen.Må jeg betale dette før jeg flytter av gåre? Har alltid vært en stor drøm å reise avgårde!Jeg har vært mye syk. Jeg sliter med kjenerelle lærevansker og stoffskifte!Jeg har i det siste vært med en man som slår og spytter på meg, jeg føler meg trygg sån her siden dette er min normalitet.Jeg oppsøker en man som passer på meg siden jeg har git opp. Jeg vet jeg kommer til å gjøre dette men trenger hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 - snart 20 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Du er myndig. Det er du selv som bestemmer hvor du vil bo. Du trenger ikke bo i hjemmet der de foresatte bor. 
Er du sikker på at det er så lurt å flytte til Hellas? Hva skal du leve av der?  Hvis du flytter inn til kjæresten, blir du helt avhengig av ham. Det er ikke bra å være fullstendig avhengig av et annet menneske i et fremmed land, der du ikke har noen rettigheter. Slik jeg forstår det, slår den mannen i Hellas deg. Skal du leve slik, i redsel og frykt, ikke vite når neste slag kommer? 
Hvis man har opplevd seksuelle og fysiske overgrep, er mye syk og har stoffskiftesykdom, trenger man hjelp. Kan du finne en i helsevesenet i Norge å snakke med om dette? Hvis du får mulighet til å bearbeide alt det du har opplevd, vil du bli sterkere i deg selv, som person. Du vil forstå og anerkjenne din egen verdi, du vil få bedre selvfølelse. Når man er selvbevisst og sterk i seg selv, vil man ikke godta å leve sammen med en som slår og spytter på en. Det er ikke normalt å leve slik! Det er normalt å ha det bra, ha forutsigbarhet og trygghet! Du kan snakke med helsestasjon for ungdom og fastlegen din om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. 
Kanskje kan du flytte for deg selv i Norge i første omgang? Da får du øvd deg på å bo alene, noe som også kan styrke mestrings-følelesen og selvfølelsen din. Du kan snakke med NAV rådgiver om dette. 
Hilsen helsesøster, ung.no 

Du trenger ikke å betale ned studielånet ditt før du flytter, men du vil fortsatt måtte betale selv om du bor i utlandet. Dersom du har problemer med å betale ned på lånet, så kan det hende at du har rett til sletting av renter eller betalingsutsettelse. Du kan lese mer om dette på Lånekassen sine hjemmesider.
Vi håper dette er til hjelp for deg og vi ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen Lånekassen

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise