Hopp til hovedinnholdet

Blir det for sent å dra til utlandet for å jobbe?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Når jeg blir 18 år og ferdig med videregående skole har jeg veldig lyst til å ut i verden. Jeg hadde først tenkt å reise med Kilroy i noen måneder også etter det arbeide i Australia i et år. Det jeg lurer på er at blir det for sent å komme tilbake til Norge å skal utdanne seg.? Jeg vet ikke spørsmålet er litt sånn rar, men jeg vil jo egentlig bo i et annet land å jobbe der, men jeg bare føler at jeg ikke blir helt klar til å bo i et annet land langt unna fra famillien min rett etter videregående liksom. Håper du forstår hva jeg vil fram til:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Ja, vi tror vi forstår hva du vil frem til :)

Så spennende planer du har da. Det å dra ut i verden og reise eller jobbe vil kunne gi deg fantastiske opplevelser og erfaringer du blir rikere av! Og det er mange ulike muligheter til dette etter videregående, så det høres ut som en veldig spennende plan! Samtidig skjønner vi det hvis du ikke er klar for å bo langt fra familien rett etter videregående også. 

Men det er ikke sånn at du må dra rett etter videregående. Du kan også vente litt, f.eks jobbe og spare penger, og så dra ut i verden. Etter videregående er det helt opp til deg, det er du som bestemmer om og når du eventuelt skal ta ny utdanning. Sånn sett er det ikke "for sent" i det hele tatt. Mange bruker noen år først, enten i arbeidslivet eller f.eks på reising og folkehøgskole, før du begynner på en utdanning. Dette gjør ingenting, og er helt vanlig! Så du kan fint tenke at du har "god tid", og at du selv kan vurdere når du eventuelt vil studere mer! 

Rent praktisk kan det være greit å være klar over førstegangsvitnemålet ditt. Hvis du får førstegangsvitnemål, og har planer om å søke et studie med førstegangsvitnemålet ditt, så må du gøre dette før eller i løpet av året du fyller 21. 

Men bortsett fra dette er det ingen ting i veien for å reise ut når du vil, og komme tilbake når du vil. Dette bestemmer du :)

Vi legger ved noen artikler om å reise til utlandet, og ønsker deg veldig lykke til! Bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Vil du ut i verden?

Jente planlegger reise (colourbox.com)

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet? Dette bør du tenke på

Jente med to barn på stranden (www.colourbox.com)

Å jobbe frivillig i utlandet kan være krevende. Særlig hvis du ikke er godt forberedt.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise