Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil på storby-weekend alene, men foreldrene mine er uenig.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg har veldig lyst å reise alene en helg (til en stor by i Norge), men foreldrene mine sier at det ikke er lovt å slippe ungene sine under 18 år ut i verden alene uten en voksen er med fordi det er uansvarlig og farlig, å at det i verstefall kan resultere til konsekvenser sånn som barneværnet osv, er det sant? de er en del overbeskyttende og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal overtale de til å la meg reise alene, men jeg har så lyst til å reise og klarer ikke å vente til jeg er gyldig. er redd for at jeg ikke har den samme interessen eller behovet for å reise da som det jeg har nå. Jeg mener at jeg er en veldig moden og selvstendig for alderen. jeg har flyttet ut og bor for meg selv på hybel så jeg ser ikke noe grunn for at jeg ikke skal få reise. Jente 16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Du har lyst ut å reise, og er tydeligvis bekvem med å reise helt alene. Foreldrene din er derimot bekymret.

Jeg kjenner ikke til noen lov som hindrer foreldre i å la barn reise alene. Heller ikke tror jeg at det er uansvarlig av dem om de lar deg reise. Det er 16-åringer som flytter til andre kanter av landet for å på videregående skole, uten at det ser ut til å by på generelle problemer.

Du skriver at du allerede er flytta ut og bor på hybel, og er selvstendig og veldig moden. Dette kunne tale til din fordel. Nå vet jeg ikke noe om stedet der du har hybel, men det er kanskje en kjensgjerning at noen steder har mindre forekomst av kriminalitet enn andre steder. Store byer kan være mer utsatt- og kanskje mer farlig å oppholde seg i. Ung og alene blir man gjerne mer sårbar på slike steder.

Så er det forholdsregler en selv kan ta; for eksempel å ikke oppsøke belastede strøk, ikke oppholde seg utendørs på kveldstid der det er lite folk. Slike tanker kan du drøfte med foreldrene dine, så kan det hende at de har tro på at det kan gå bra.

Når alt dette er sagt, forholder det seg likevel slik at det er foreldrene dine som bestemmer om du kan reise, frem til du er 18 år. I tillegg har foreldre gjerne livserfaring som det ofte kan være klokt å lytte til. Kan hende skal du bare respektere at de har satt ned foten. Reise får du forhåpentligvis anledning til seinere i livet.

Ønsker deg alt godt - om det blir reise eller ikke.

Jeg legger ved link til en artikkel som kanskje kan være interessant for deg å lese.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise