Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg reise på ferie med kontanter?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 17 år og har 25 000 nok jeg har tenkt meg på ferie til dubai men siden jeg har ikke jobb får jeg lov til å ta med de pengene eller vil de få tanke på at det er penger fra kriminalitet (leste vis de har mistanker på kriminalitet så tar de pengene) siden jeg har ikke jobb men jeg skal jobbe alle feriene helt til sommerfeien (da jeg skal dra) jeg jobber dessverre hos en venn av foreldrene mine og han gir meg penger i kontanter og det står ikke jeg har noe jobb på papir burde jeg dra eller skal jeg vente til jeg får en "ekte" jobb

Besvart 22.01.2019 23:55
 

Svar
Hei

Man kan ta med inntil 25 000 kr ut av Norge uten å måtte melde fra til det norske tollvesenet. I Dubai vet jeg ikke hva som gjelder. Ta kontakt med det norske konsulatet i Dubai for å forhøre deg om hva man kan ta med inn i kontanter. 

Fra det året du fyller 13 år, skal du ha skattekort eller frikort hvis du tjener egne penger som ikke regnes som "skattefrie småjobber". 

Skattefrie småjobber: 

  • Dersom du i løpet av året ikke tjener mer enn 1000 kroner hos èn arbeidsgiver, skal du ikke betale skatt av det.
  • Jobber du for et idrettslag eller en annen frivillig organisasjon, kan du tjene opptil 10 000 kroner i løpet av året hos denne organisasjonen uten å måtte betale skatt.
  • For lønnsarbeid i hjemmet, i hagen, med bilen eller på fritidseiendommen til en privatperson, kan du tjene opptil 6 000 kroner i løpet av året hos denne personen uten å måtte betale skatt.
  • Du kan lese mer om småjobber og tjenester her.

Hvis du tjener pengene på en annen måte eller andre beløp enn det som er beskrevet her, så må du ha skattekort eller frikort. Les mer om skattekort og frikort på denne siden.

Slik jeg forstår deg skal du tjene 25 000 kroner hos en og samme person i løpet av ett år. Da regnes det ikke som skattefri småjobb. Ta kontakt med skatteetaten for mer informasjon. 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer

Derfor betaler vi skatt

Penger fordelt til

Penger vi får i form av trygder og gjennom velferdsordningen er finansiert av skattebetalerne. Det er greit å tenke gjennom hvis du føler mye av lønna di forsvinner. Ved å betale skatt bidrar du til å betale for gode tjenester til fellesskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise