Hopp til hovedinnholdet

Gruer meg til å reise alene utenlands

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, skal reise alene til utlandet i vinterferien. Skal møte familiemedlemmer i landet jeg skal til. Er litt nærvøs og stresset nå fordi jeg har kontrollskrekk. Jeg er redd for å ha glemt å ta noe ut av lomma skæom ikke er lov eller at en vakt skal snakne til meg på et annet språk. Har sosialangst som toppen på kaka. Noen tips til kontroll og reise?

Besvart 24.01.2019 14:13
 

Svar
Hei

Aller først vil jeg bare si at jeg syns det er veldig fint at du reiser til utlandet selv om du har skrekk for sikkerhetskontroller og sosial angst. Det letteste når man er i en slik tilstand, er som oftest bare å bli hjemme og å unngå det som er ubehagelig. Men du lar ikke angsten bestemme! Den aller største og viktigste jobben er å eksponere seg selv for det man er bekymra for, selv om det er ubehagelig. Bare da kan man erfare at det man egentlig frykter stort sett alltid går bra, og at bekymringstankene ikke hadde rett. Den jobben er du godt i gang med allerede, høres det ut som. 

Det er lett å forstå at du gruer deg til å reise alene! Ikke nødvendigvis fordi det er ekte skummelt å gå igjennom sikkerhetskontrollen men fordi når man reiser vet man jo aldri 100 % hvordan det vil bli. Man går fra noe trygt (hjemme), noe man vet akkurat hvordan er - og til noe utrygt (flyplass, ukjente mennesker, utlandet). Usikkerhet kan være veldig vanskelig. Vi mennesker er ikke alltid så gode på å tåle usikkerhet, vi liker kontroll og trygghet. Når man blir usikker får man ofte god fantasi og ser for seg at de verste ting kan skje. Hvis du tidligere har opplevd, eller hvis noen andre har fortalt eller du har lest/sett på film om bare en skummel opplevelse i sikkerhetskontrollen, klarer hjernen å lage det til en generell sannhet som aktiveres hver gang du tenker på sikkerhetskontrollen. Hjernen pleier også å være ekstra sensitiv over hvordan vi oppleves av andre. Mange er redde for å dumme seg ut i en menneskemengde for eksempel. Man får en tanke om at alle ser på en og vurderer en. Selv om det i virkeligheten ikke er sånn. Og du ville uansett aldri få vite hva andre folk tenker om deg så det er en umulig oppgave å forsøke å kontrollere sosiale settinger.  

Husk at hver dag ferdes millionvis av mennesker igjennom sikkerhetskontroller overalt i hele verden, og det går helt fint og rolig for seg. Det er bare en vanlig, kjedelig del av flyplassrutinen. De som jobber i sikkerhetskontrollen er vanlige mennesker som vil deg vel, de er som meg og deg. Det er ikke noe farlig som kan skje dersom du blir snakket til på et annet språk. Heller ikke dersom du glemmer noe i lomma. Da blir du bare vennlig minnet på om å ta det ut.

Men hjernen vår husker som sagt de skumle tankene bedre enn de vanlige. Det er fordi hjernen "er på vakt". Og det skal den på en måte være - den har i oppgave å tolke verden slik at den kan beskytte deg og gjøre deg beredt på å møte farlige situasjoner. Tilbake i tid hadde våre forfedre mye å passe seg for, de levde i en farligere verden enn vi gjør, med ville dyr og masse krig og drama. Så vi har slike reflekser i oss fortsatt, rent genetisk. Og det skal vi ha, fordi ting kan jo skje med oss også, og man skal ta forhåndsregler for å passe på seg selv. Men noen ganger løper hjernen som sagt litt løpsk og vi får god fantasi, sånn at vi tenker at flere ting er farlig enn det som egentlig er sant. Da kan vi gå og bekymre oss unødig ut ifra en liten ting vi henger oss opp i. Gir det mening syns du? 

Det som kan være lurt for deg er å ikke gi tankene som skremmer deg for mye oppmerksomhet. De kommer helt sikkert til å komme igjen men du trenger ikke "tygge" på dem så lenge. Bare la de komme, og anerkjenne de ved å si til deg selv: "Det er greit at jeg er bekymra! det har jeg lov til!" og så fortsetter du å gjøre det du gjør uten å begynne å grave deg videre ned i de ødeleggende tankene. De hjelper deg jo ikke til å bli mer forberedt gjør de vel? Du kan heller forberede deg ved å f.eks øve på en setning du kan si dersom noen snakker på et språk du ikke kan. "I am sorry I only speak english", for eksempel. Det kan være nok! Vær trygg på at du kan denne setningen, så har du kanskje litt mer kontroll på situasjonen og vil få hjelp av en person som kan litt engelsk. Det er nemlig slik, at jo mindre du tygger på bekymringstanker, jo mindre gidder de å komme.  

Jeg ønsker deg lykke til med reisen! Ikke glem å tenke på hvorfor du velger å dra, og hva du gleder deg til og hva du får igjen for å ta turen. Jo mer du kan fokusere på det positive ved reisen, jo lettere vil det være for deg å kjenne at det er den rette avgjørelsen at du drar. Under svaret mitt legger jeg ved noen artikler som kan være spennende for deg å lese. De handler om det du tar opp, og noen av de har gode tips til hvordan man kan takle bekyringer.  

Jeg håper dette ga deg litt inspirasjon og litt mer ro. Alt godt til deg og god tur!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du ha med deg i håndbagasjen på flyet

Sikkerthetskontroll flyplass (colourbox.com)

Her er råd til deg som skal ut og reise:

Når du pakker: På flyet er det forbudt å ta med flytende væsker og gjenstander som kan forårsake alvorlig skade. Er du i tvil, send det i innsjekket bagasje.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise