Hopp til hovedinnholdet

Ha et friår før jeg begynner og studere. Jobbe først og dra til utlandet

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går nå siste år på videregående, og etter dette vil jeg ha et friår før jeg begynner og studere. Men jeg er forsatt i tvil om hva jeg skal gjøre. Jeg og ei venninne har egentlig tenkt at vi jobber først (ca 5 måneder), så drar til utlandet måneder). Men vi vet ikke hvordan vi skal gjøre dette. Vi vil vil være på et sted i noen måneder. men da vil vi gjerne ha noe å gjøre. jobbe, kurs, et eller annet? Grunnen til at vi vil dette er for at vi for bedre mulighet til å bli kjent med nye folk, og virkelig oppleve kulturen og landet. Og enten før, etter eller begge deler vil vi dra noen få andre steder, men da ikke ha noe opplegg å forholde oss til. Vi har sett på Work and travel i Australia og New Zealand, og en høgskole i Zanzibar. Men har dere noen andre forslag på hva vi kan gjøre? noen andre høgskoler i utlandet? steder man kan jobbe? vi kunne ikke tenke oss frivillig arbeid, og vil til et sted der det er varmt. Og vi vil ikke ha noe spesielt undervisning. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Så spennende planer dere har. Det høres lurt ut å jobbe noen måneder først, slik at dere får spart opp til selve utenlandsoppholdet. :)

 

Her kommer noen forslag. Ikke alle er sikkert like aktuelle for dere, men det kan jo være lurt å sjekke ut litt forskjellig nå såpass tidlig i planleggingsprosessen:

 

Noen sparer opp alle pengene på forhånd, og reiser jorda rundt eller på interail. Men, det går også an å finne en liten jobb i utlandet, og på den måten kombinere reisen med jobbing. Imidlertid er dette kanskje enklest om dere har noen kontakter i landet fra før. eller vet om andre som kan hjelpe dere med å finne jobb der. Det finnes dessuten egne opplegg for Work and travel (X-plore og Atlantis) i utlandet. En norsk organisasjon hjelper deg med alt det praktiske før reisen, og finner småjobber til deg i landet du skal reise til. Underveis kan du selv styre hvor du drar og finne deg nye småjobber på veien.

 

Folkehøgskole er et annet alternativ. Grunnen til at jeg nevner det her, er rett og slett fordi en del folkehøgskoler har egne reiselinjer. På www.folkehogskole.no kan du søke blant alle skoler og linjer. Det finnes dessuten folkehøgskoler i andre nordiske land, hvis noe sånt kan være aktuelt for dere:


Er språkkurs et alternativ for dere kanskje? Det finnes en rekke språkkurs i utlandet. Det er lettest å lære språk i det landet de snakker det til daglig. Mange organisasjoner arrangerer språkreiser til utlandet med forskjellig varighet. Du kan være borte fra noen uker i sommerferien og opp til et helt år. Hvis du ikke vil reise gjennom et organisert opplegg, kan du finne kurs i utlandet på egen hånd. Husk i så fall på at du også må finne deg et sted å bo, ordne alle nødvendige papirer osv. Kontakt ambassaden i landet du vil reise til for informasjon om hva du må ordne på forhånd. En del land har også kultursentre her hjemme som kan hjelpe deg på vei med planleggingen. Eksempel: Det franske kultursenter.


Det finnes organisasjoner som arrangerer halvårsstudier på norsk i utlandet. Dette skjer i samarbeid med et norsk lærested, og man får studiepoeng for utdanningen. Studietilbudet omfatter alt fra ex.phil/ex.fac, til idrett, språk, samfunnsfag, mote osv. Et slikt halvårsstudium kan være en super mulighet til å finne ut om dere vil studere i utlandet også senere. Husk bare å sjekke priser nøye. Eksempler: Gateway college, GO study, Kulturstudier, Kulturakademiet og Studyaway.

 

Hva som vil være beste plan for akkurat dere, er jo også avhengig av hvor mye penger dere tenker å legge i dette. Sett opp et budsjett og diskuter hva dere begge vil få ut av friåret. Deretter kan dere prøve å finne løsninger som passer for både dere og lommeboken. :)

Lykke til med spennende planlegging, og god tur!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du ut i verden?

Jente planlegger reise (colourbox.com)

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise