Hopp til hovedinnholdet

BEHOV for å reise. Får ikke lov.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et lite problem som nesten ingen forstår, nettopp fordi de ikke har det sånn selv. Men tingen er at jeg har veldig lyst til å reise. Eller, lyst er ikke rett ord; jeg har BEHOV for å reise! Jeg føler at jeg trenger å oppleve ting, og dette trenger jeg å gjøre uten foreldre. Jeg har vurdert å studere et år i utlandet, men av forskjellige årsaker lar ikke et så langt opphold seg gjøre før om et år, og da er det for sent. Jeg har også vurdert å jobbe som frivillig gjennom en organisasjon, men da dette koster opp mot 30 000 for to uker, er ikke foreldrene mine så keen på å la meg dra, uansett om jeg hadde betalt selv. Jeg har kommet med flere forslag; reise på vanlig sydentur med ei venninne, helgetur på spahotell, ungdomsreiser, men jeg får ikke lov til noen ting. Det er så frustrerende, for jeg føler at jeg må vekk snart. Jeg må oppleve noe nytt, jeg må få utfordringer! Jeg klarer ikke å forklare hvordan det føles, men jeg kjenner at jeg virker trenger å oppleve noe spennende og utfordrende. Jeg begynner å miste motivasjon til å gjøre noe som helst.. Hvordan kan jeg snakke med dem om dette, uten at jeg får et blankt "Nei!"

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Vet du hva jeg synes du skal gjøre? Jeg synes du skal vise foreldrene dine dette spørsmålet du har sendt inn til oss og dette svaret fra meg. I det du skriver setter du nemlig veldig gode ord på tankene dine. Det er nok ikke så lett for foreldrene dine å sette seg inn i hvilke tanker du har, men ved å lese dette du har skrevet vil dere helt sikkert få i gang praten.

 

Det er ikke så vanlig å få reise utenlands på egen hånd når man er 16 år. Grunnene til at foreldrene dine har sagt nei, kan nok være flere. Det kan hende de er redde for om du skal klare deg selv, det kan hende de synes det er for dyrt å sende deg ut på denne måten, det kan hende de er redde for at du skal oppleve noe ubehagelig som du ikke selv har kontroll over, og det kan hende de ikke tror du har tenkt godt nok gjennom hva det innebærer å reise alene på denne måten. Disse tingene er det derfor viktig at dere snakker om. På denne måten vil du forstå mer av hva de tenker, og de vil forstå mer av hva du selv tenker. Få til en fin og saklig samtale der ingen av dere er stresset. Ikke hiss deg opp, forklar tankene dine på rolig og gjennomtenkt måte, og la dine foreldre forklare sine argumenter uten å avbryte. Det er lov å være uenig. Husk også at det er større sjanse for å bli tatt på alvor om du unngår å bli sint eller irritert.

 

Dersom du ikke får lov til å reise ut ennå, kan det være fint å lage seg et mål om å reise ut når du blir 18. Denne planlgeggingen kan du begynne allerede nå. Skaff deg en deltidsjobb for å spare penger. Lån deg reisebøker om stedet du vil reise til fra biblioteket. Sjekk opplegg for frivillig arbeid i utlandet i artikkelen under dette svaret (noen opplegg er gratis). Sjekk om språkreise kan være noe for deg, eller kanskje et år på folkehøgskole med reiselinje? Eller kanskje du vil studere utenlands etter videregående? Les om forskjellige utenlandsstudier hos ANSA. Osv. Det å planlegge, kan gjøre at du føler tiden går raskere.

 

Det å ha noe å glede seg til og planlegge kan hjelpe mye på motivasjonen og humøret. Lag deg gjerne en "reiseinspirasjonsplakat" som du henger på rommet ditt, lag en oversikt over hvor mye penger du klarer å spare underveis, nedtelling av måneder osv. Prøv å se det positive: Tenk hvor moro det blir å reise ut når du endelig får muligheten!

 

Lykke til med planleggingen!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nyttig å vite om språkreise

Flere og flere ungdommer ønsker å komme seg ut i verden for å oppleve kultur, lære språk, eller for å få litt sol på kroppen. Her får du en guide om hva som er viktig å huske på.

Les mer

Vil du ut i verden?

Jente planlegger reise (colourbox.com)

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise