Hopp til hovedinnholdet

Jeg er livredd for å sove hjemmefra

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heey ! Jeg trenger hjelp, ganske fort ! Jeg er livredd for å sove hjemmefra, tanken gjør meg redd. Jeg skal på klassetur snart, på fredag som kommer faktisk, og gruer emg veldig. Jeg aner ikke hva det er, er bare livredd for å sove hjemmefra. Jeg synes dette er veldig flaut og det er ingen som vet det.. Jeg vuderer å late som jeg er syk slik at jeg slipper å dra. Jeg prøver å tenke på alt det kjekke vi kommer til å gjøre, på dagene. Men når kvellen kommer vil jeg egentlig bare døgne slik at jg aldri sovner, men er redd for at alle kommer til å sove. Da er jeg livredd for at jeg sitter helt alene, i mørket ! Er forestten SYKT MØRKREDD. Hva skal jeg gjøre ? Håper dere svarer meg så for som mulig ! Takk !

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Hei

Det er egentlig ikke så uvanlig å ha det litt slik som du har det; å være redd for å sove borte.  Dette er en treningssak, og du vil helt sikkert kunne greie det stadig bedre. 

 

Kanskje går det an å fortelle vennene dine at du er litt redd for å sove borte, men ikke forstår hvorfor det er sånn.  Hvis de vet, kan de hjelpe og støtte deg. 

 

Det er også en god ting at du motiverer deg selv veldig for dette, og sette opp en liste med alle fordelene ved å bli med på denne turen, slik du faktisk prøver.  Når du holder fokuset på det, kommer ulempene mer i skyggen.

 

Det er jo også oftest slik at ting er verre å tenke på på forhånd enn de blir i virkeligheten.  -Så si til deg selv at det blir helt sikkert mindre ille enn du gruer for. 

 

Du kan også lage en plan for hva du skal gjøre hvis det du tenker kan skje, faktisk skjer (tenk da på hvordan du vanligvis løser det hjemme, og finn lignenede muligheter) Jeg har startet litt med utfylling, du kan fortsette:

 

Blir redd når det er mørkt:

Plan:

-Fortelle meg selv at jeg er helt trygg.  Det er helt det samme rundt deg i mørket som i lyset. 

-Ha en liten lommelykt som du kan lese med og som står på hele tiden hvis du syns det kan hjelpe

-Spørre de andre hva de gjør når de er mørkeredde.  -Det er nemlig veldig vanlig, og andre kan ha gode råd.

-Ha planlagt hyggelige tanker å tenke på når jeg legger med og skal sove. 

-osv

 

Ha mareritt:

Plan:

-Når jeg våkner, ha en hyggelig og trygg tanke å tenke på.

 

Får ikke sovne:

Plan:

-Ha noen gode tanker å tenke på

-Lytte på musikk

-Lese

-Bestemme meg for å ligge og kose meg og ha det bra uansett.

 

Ofte kan tanken: "hva er det verste som kan skje om....." være til god hjelp. 

 

For eksempel kan du tenke " hva er det verste som kan skje om jeg får litt hjemlengsel, da....?" eller "hva er det verste som kan skje om jeg blir litt mørkeredd, da?" -Som regel er svaret noe som nok gir LITT ubehag, men ikke verre enn at du kan greie  det når du er forberedt.

 

-Og så skjer det jo ofte mye gøy på slike turer, så det blir sikkert mye å være opptatt av, og når du først er der vil engstelsen antagelig få mindre fokus.

 

Lykke til med fremtidige overnattinger og turer.
Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise