Hopp til hovedinnholdet

Min mor er så engstelig for meg og jeg får lov til lite

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei :) Eg er en jente på 15 år, som bor på vestlandet. Eg har vert sammen med en gutt som er 16 no i 2 år :) Men i fjor måtte han flytte til Oslo... Foreldrene mine tillater bare det at han reiser til meg, men ikkje at eg reiser til han. Sellom eg kjenner foreldrene og familien og eg har jo familie der osv.. så nekter de meg. De snakker bare seg unna temaet når eg tar det opp. Eg føler at de ikkje vil høre på det eg har og si, og det er ganske urettferdig. Storesøstrene mine døde når de var 14 og 15 år gamle for 10 år siden i en ulykke. De var bare mamma sine barn. Mine halvsøstere. De skulle på sommerferie til faren sin og kom aldri tilbake igjen... Mamma har aldri kommet over det og er derfor ekstra overbeskyttende mot meg. Eg forstår godt korfor det er som det er, men eg må jo bli voksen en gang, og eg kan jo ikkje bli det når hun ikkje vil la meg. Hun lar meg ikkje en gang gå på kino alene. Eller vere ute senere enn 1900. Eg synest hun må forstå at eg ikkje alltid vil vere et barn. Kordan kan eg få hun til å forstå? Eg savner kjæresten min,men det er ikkje der problemet egentlig ligger. Eg vil at mamma skal kunne stole på meg. Og skjønne at eg ikkje kommer til å vere et barn for alltid. Hun kjeftet på meg kvar dag uken før eg fyllte 15, fordi eg skulle fylle 15... Hjelp meg? Versåsnill.. Mvh en jente på 15 :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som du ser en klar sammenheng mellom din mors angst og det at du ikke får lov til så mye.  Selv om man kan forstå at hun er ekstra engstelig for at noe skal skje med deg, så er jeg helt enig med deg i at hun MÅ slippe litt opp og gi deg mulighet til å prøve deg gradvis mer ut på egen hånd.  Jeg vil råde deg til å prate med en annen voksen du har tillit til om dette og få den personen (en tante, en venninne av moren din, helsesøster eller en annen) til å hjelpe deg med å prate med moren din.  Hun trenger nok å øve seg litt gradvis på å slippe taket og kontrollen.  Det er kanskje andre ting å øve litt på hjemme før du reiser av gårde til Oslo, men det kan jo også være mulig om ikke så lenge, tenker jeg. 

 

Moren din kan få hjelp til å jobbe med sin engstelse, for jeg tenker at den nok er der.  -Det er til hjelp for henne også om dere samarbeider om at du gradvis får lov til mer som det er naturlig at folk på din alder å få lov til. 

 

Lykke til.


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise