Hopp til hovedinnholdet

Ha med venn på ferie, samtykke fra foreldrene

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, jeg og familien min har lyst til å ta med oss en venn av meg til Spania til sommeren, hun er også 17. Sist vi hadde med oss mindreårige utenom familien var vi nødt til å ha en fullmakt fra foreldrene hennes, dette var utenom Europa. er vi nødt til å ha det innenfor Europa også? nå var jo dette noen år siden og jeg spør fordi jeg ikke fant noe på nettet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

I følge barnekonvensjonen har alle barn rett til å bli hørt og deres meninger skal legges vekt på, alt etter hvor gamle og modne de er. I følge norsk lov har barn rett til å bli hørt fra de er 7 år og fra de er 12 år skal foreldrene legge stor vekt på hva barna mener.

 

Vennen din er 17 år. Det betyr at hun skal kunne være med å bestemme mye i livet sitt selv om hun ennå ikke er 18 år. Din venns foreldre bør ta hensyn til din venns ønsker og meninger, men en ferietur vil mest sannsynlig medføre økonomiske utgifter for din venns familie. Grunnen til at det trengs et samtykke er fordi det er foreldrene som bestemmer frem til barnet er myndig. Foreldrene kan bestemme at din venn ikke får være med din familie på ferietur.

Hilsen

 

Juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise