Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte til Stavanger og gå ungdomsskole?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei ! Jeg har ett lite problem. Jeg bor i en liten by utforbi Stavanger og går i 9'ene klasse. Men jeg har lyst til å flytte til stavanger til der broren min bor. Jeg blir ikke mobbet på skolen eller noe sånt så det er ikke probleme. Jeg bor bare ett stykke fra byen å har det vanskelig me å sosialiesere meg. Jeg driver også med mye sport som gjør at kjøring blir vanskelig. I stavanger er jeg nokså kjent og broren min er gammel nok. Er det lov at jeg flytter til stavanger etter sommeren og bytter skole ? Og er det sænt at skolen må vite hvorfor og om jeg må ha en god nok grunn ? Jeg selv ser ikke probleme i at jeg flytter.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for ditt spørsmål :)

I utgangspunktet er det dessverre ikke så lett å få bytte ungdomsskole. Dersom du helst vil bytte, må du først snakke skikkelig med dine foresatte om dette. Du kan ikke gjøre denne prosessen uten at de er enig med deg. Det viktigste nå er derfor at du og foreldrene dine snakker skikkelig ut om dette og at du forklarer grunnene til at du vil bytte.

Hvis du og foreldrene dine blir enige om at du kan bytte skole, kan dere sammen kontakte skolen du går på nå, og skolen du selv helst vil bytte til. Kanskje får du begynne der du ønsker om denne skolen har ledige plasser og foreldrene dine synes dette er greit. I så fall må dere også søke Stavanger kommune om et bytte.

Hvis du synes det er skummelt å snakke om disse tingene hjemme eller med noen på skolen, husk at du fint kan snakke litt med sosiallærer, rådgiver eller helsesøster på skolen først. De har tid til å lytte og kan hjelpe deg litt videre med dette.

Se også artiklene jeg har lagt under svaret. De tror jeg vil være nyttig for deg.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine