Hopp til hovedinnholdet

Kan en nektes kjønnsbekreftende behandling med Aspergers syndrom?  

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Kan Rikshospitalet nekte meg behandling hvis jeg har Asperger syndrom?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du skriver om behandling på Rikshospitalet, antar jeg at du mener kjønnsbekreftende behandling. 

Nei, en kan ikke nektes behandling pga en psykisk lidelse. Men å få kjønnsbekreftende behandling kan ta litt tid. Dette fordi en bl.a. må sjekke for andre sykdommer som kan påvirke, føre til, eller forstyrre kjønnsidentiteten, eller behandlingen av denne. 

Så det at du har Aspergers, kan kanskje føre til at det tar lengre tid, eller blir mer komplisert, dessverre.  

Det har vært diskusjon om hvordan man skal forholde seg til kjønnsbekreftende behandling, hos de som har psykiske plager. Det å ha «feil» kropp, kan jo FØRE til at man får det vanskeligere psykisk. Samtidig mener noen fagfolk at enkelte psykiske lidelser kan gjøre det vanskeligere for legene å være helt sikre på kjønnsidentiteten, før man starter med sterke medisiner. 

Du bør ta det du spør om her, opp med Riksen, og se hviiket svar du får. En kan også henvende seg til Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo. Eller du kan ta kontakt med organisasjonen FRI, for mer hjelp. Du kan også chatte med sexogsamfunn.no om dette (gratis og anonymt). Her kan du lese mer om det å være trans og ung. Du kan og bør også ta dette opp med fastlegen om du ikke alt har gjort det. Fastlegen er den som koordinerer behandlingen. 

Jeg håper det ordner seg til det beste for deg! 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet