Hopp til hovedinnholdet

Må foreldrenen mine få vite at jeg vil teste med for klamydia?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hadde sex på en fest for en liten stund siden. Dagen etter får jeg melding av henne at hun har klamma. Har merka noen av symptomene allerede, f. eks brenning når jeg pisser og mye kløe. Har tenkt til å teste meg, men er foreldrene mine nødt til vite om det? Orker ikke at de blir så stressa, for de er det for tiden

Besvart 20.06.2019 15:09
 

Svar
Hei gutt 17 år.

Så bra at du vil teste deg om du har fått beskjed at partneren din har fått påvist klamydia. Foreldre blir aldri informert om at unge på din alder tester seg, eller får behandling for en kjønnssykdom. Du kan lese mer om helsepersonells taushetsplikt i denne artikkelen.

Så ta kontakt med fastlegen din eller helsestasjon for ungdom for test og eventuell behandling. All slik testing og behandling er gratis om du oppgir at du kan ha vært utsatt for smitte.

Det er også viktig å være klar over at det kan ta opp til 2 uker før smitte kan påvises i en test, derfor er det lurt å vente minst 2 uker etter det aktuelle samleiet før en tester seg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg en god sommer og husk at kondom beskytter mot klamydia.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Mange blir smittet av klamydia

Par i senga (colourbox.com)

Rundt 25 000 tilfeller av klamydia oppdages hvert år. Mange tester seg ikke, og siden klamydia sjelden gir symptomer, kan mange være smittet og smitte andre uten å vite det. Det gjør at faren for å bli smittet ved ubeskyttet sex er stor.

Les mer

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine