Hopp til hovedinnholdet

Rett til å få utbetalt trygd og erstatning når man er mindreårig

Jente 16 år
 

Spørsmål

Først og frest takk for svar :) Men nå lurer jeg på en ting i forhold til svaret, "Siden du er over 15 år, kan du selv bestemme over penger som du har tjent ved eget arbeid eller noen har latt deg få til egen rådighet. Når du bor borte fra foreldrene, kan du selv foreta slike disposisjoner som er vanlig i daglig hushold, for eksempel betale husleie, strøm, kjøpe inn dagligvarer osv. Dette står i vergemålsloven §§ 33 og 33 b." Gjelder dette også for penger jeg får fra NAV? jeg har enn sønn, så derfor får jeg enn del penger der i fra? For det har seg nemelig slik at pengen JEG skal ha til min konto har mamma fiksa slik at HUN får inn på sin konto. Og jeg får bare enn brøkdel av pengene inn på kontoen min i månden. Jeg har verken oversikt over hva som kommer fra nav, hvor mye penger jeg har fått derfra og hvor mye jeg faktisk har fått fra moren min av det som er mitt... Og når jeg sier ifra til moren min at hun må overføre fordi det er noe jeg trenger får jeg bare ett nei tilbake. Syns dette er utrolig urettferdig det er jo faktisk mine penger som skal gå til det jeg og min sønn trenger, men jeg får bare enn brøkdel av pengene som kommer fra NAV inn på kontoen min. Har vært i kontakt med NAV, men di sier at så lenge jeg er under 18år, har jeg ingen rett til å få mine penger inn på min konto. også ett spørsmål til ang penger, jeg får 10 000 i erstatningspenger etter enn rettsak. har jeg krav på å få pengene inn på min konto? eller kan moren min ta pengene ? mvh meg! på forhånd takk for svar! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det NAV sier om at moren din kan kreve å få pengene utbetalt til henne, høres riktig ut siden du er under 18 år og hun er verge for deg. Når det er sagt, er det meningen at pengene skal komme deg og sønnen din til gode. Når moren din ikke bidrar til dette, gjør hun ikke oppgaven som verge for deg på en god måte. Jeg vil derfor råde deg til å ta kontakt med NAV og forklare situasjonen. Forhåpentligvis kan dere komme frem til en bedre løsning for deg og din sønn.

 

Du sier for lite om erstatningspengene til at det er mulig å gi noe godt svar på om du kan kreve å få utbetalt dem direkte til deg. Saken vil trolig være forskjellig avhengig av hva slags erstatning det er snakk om. Jeg vil råde deg til å ta kontakt med vedkommende som skal betale ut erstatningen og forklare situasjonen for vedkommende.

 

Barnevernet og overformynderiet vil trolig kunne hjelpe deg med å finne best mulige løsninger på disse problemstillingene.


Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine


Quiz: Hva vet du om vold?

Hva gjør Konfliktrådet?