Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på hvorfor cannabis er ulovlig i Norge.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hvorfor Cannabis I Norge er ulovlig. Flere studier viser at gutter i tenårene som røyker Cannabis, har NULL negative effekter på helsen. Hvis du sammenlikner Cannabis(Marijuana, Hasj og Cannabis olje), da ser du at alkohol faktisk dreper. Det er mulig og f.eks å få alkoholforgiftning og dø. Det er enda ikke noen tilfeller hvor noen har dødd av å røyket cannabis. Det er til og med vist at Cannabis kan kurere sykdommer, som epilepsi osv. Er det ikke på tide av Norge spesielt får et nytt syn på Cannabis, og slutter og kalle det for 'narkotika' når det viser at det ikke går ann og dø av å røyke det. Hvis det var noe som skulle blitt kalt 'narkotika' burde det vært Alkohol. Alkohol Dreper. Cannbis dreper IKKE.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har noen gode poenger. Dette er kanskje de viktigste:

  • Alkohol tar mange liv, det gjør ikke cannabis.
  • Hadde alkohol kommet på "markedet" i Norge i dag, ville det blitt klassifisert som narkotika/forbudt. Det er nok temmelig sikkert.
  • Cannabis kan brukes som medisin. Du har eksempler, og her er flere: mot kvalme hos cellegiftbehandlede, ved alvorlige smerter som følge av kreftsykdom, kirurgi og sykdommer i sentralnervesystemet. Et ekstrakt fra cannabisplanten er godkjent for bruk ved spastisitet ved multippel sklerose i Norge. Dette er bare noen eksempler. Du kan lese mer i artikkelen "Cannabis som medisin" i Tidsskrift for den norske Lægeforening.

Så over til det mer konkrete svaret. Vi deler det i to.

1. Dine påstander om cannabis er ikke helt korrekte. Når det gjelder cannabis og dødsfall, er det slik at for de aller, aller fleste er det ikke dødelig. Men det har vært en del tilfeller hvor cannabis har utløst en uheldig kombinasjon av høy hjerterytme og lavt blodtrykk, som har utløst hjertedød. Dette sier sier Liliana Bachs, overlege og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet i et intervju med NRK. Dødsfall etter cannabisbruk forekommer meget sjelden og er lite sannsynlig. (Syntetisk cannabis er en helt annen sak, vi snakker her om organiske/"vanlige" cannabisprodukter).

Du sier videre "Flere studier viser at gutter i tenårene som røyker Cannabis, har NULL negative effekter på helsen." Dette er meget interessant for oss, og vi håper du kan sende oss en referanse til disse studiene så vi kan se på dem selv. Vi kjenner nemlig ikke til studier som viser at cannabisbruk har null negative effekter på gutter i tenårene. Derimot kjenner vi flere studier som viser at jo yngre du er, desto mer risiko er det ved cannabisbruk. Ikke minst gjelder dette gutter, da gutters/menns hjerner er senere ferdigutviklet enn jenters/kvinners. Mange studier indikerer dermed at gutter i tenåra er de som har størst risiko for å bli skadet av cannabis.

2. Legalisering.

Det er ikke RUStelefonens oppgave å gjøre rede for norsk ruspolitikk. Spørsmålet ligger utenfor vårt mandat. Det er det enkelte lands lovgivende instanser som bestemmer dette. I Norge er det Stortinget. Vi kan ikke svare deg helt totalt objektivt på hvorfor det i Norge er ulovlig med cannabis. Det vi kan si om saken er følgende:

Norsk ruspolitikk, f.eks. forbudet mot hasj, er ikke basert på uavhengige analyser av reelle fysiske, psykiske og samfunnsmessige skadevirkninger av stoffene. Det er kultur, tradisjon og det overordnede hensynet til samfunnets ve og vel som er styrende.

I Norge er det demokrati og ytringsfrihet. Du er i din fulle rett til å kjempe for dine synspunkter gjennom politikken eller via andre kanaler. Det er mange som deler dine synspunkter, og de som jobber politisk for avkriminalisering og/eller legalisering av cannabis tilhører gjerne liberalistiske partier. Du kan også melde deg inn i underskriftskampanjen Vi må legalisere planten Cannabis!

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett