Hopp til hovedinnholdet

Slutte med selvskading

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 13 år åg sliter me selvskading pga selvtillit. Jeg har lyst å prøve røyk, snus åg alkohol åg har en venn som kan hjelpe meg å få tak i dette. Jeg lurer på om selvskading eller alkohol, snus ellee røyking er bedre? Jeg er også forelsket i en gutt som er mot alkohol, røyk, snus åg lignende. Han vet ikke at jeg vill prøve dette men han vet at jeg selvskader åg han bryr seg veldig om mg. Åg sier at han aldri vill gi meg opp. Han vet også at jeg liker han så det blit av åg til litt kleint mellom oss. Men somoftes så er det ikke. Men pga at han er i mot dette så vill jeg helst ikke drikke, snuse eller røyke. Jeg har også veldig lyst å slutte med selvskadingen åg skal begynne å snakke me helsesøster (jeg åg læreren min ble enig om det). Men har lite tro på at jeg klarer å slutte. Spørsmålene mine er da: 1. Er det farligst å selvskade ellee røyke, snuse eller drikke? Åg hva er minst farlig? 2. Hva skal jeg si til han jeg liker om at jeg vill røyke, drikke åg snuse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra du tar kontakt med oss i ung.no Vi mennesker kan gjøre ulike saker og ting med kroppen som ikke er bra. Det er vanskelig å si hva som er verst for kroppen men av selvskading, røyk, snus og alkohol er det nok selvskading som fort blir farligst. Snus er vel det minst helseskadelige av de tingene du nevner.

Selvskading brukes stort sett som en metode for å takle vonde og vanskelige følelser. Ved å benytte seg av selvskading opplever man en kortvarig smertelindring av følelsesmessige vansker. Andre opplever at de er følelsesløse og skadingen hjelper de til å føle noe. 

Driver man med selvskading er det viktig å ikke gjøre noe som fører til skader. Kutting kan i ytterste konsekvens være dødelig om det går galt og en treffer en blodåre. Ofte hjelper det å snakke med noen om hvordan man har det. Da kan trangen til å selvskade seg selv reduseres eller forsvinne. Det er bra du har snakket med læreren din og at du nå skal snakke med helsesøster. Du kan i tillegg bruke chatten til Røde Kors: www.korspahalsen.no/

Om du ønsker å fortelle om røyking, snus og alkohol til han du liker så kan du det. Noen tanker kan man dele med andre mens andre tanker kan man holde for seg selv. Tenker du det er bra å fortelle er det ok, men dette er noe du må ta en bestemmelse på selv. Du kan eventuelt diskutere dette med helsesøster, så kan du få råd og tips.

Håper svaret mitt var til hjelp og lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol