Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min mener weed er ufarlig og at alkohol er mer farlig. Jeg mener det er farlig uansett. Hvem har rett?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en heftig diskusjon med vennina mi om weed. Hun mener det er ufarlig og at alkohol er mer farlig. Jeg mener det er farlig uansett. Hvem har rett?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du og venninnen din diskuterer om weed eller alkohol er farligst, og at du mener begge er like farlige. Der er det DU som har rett. 

Både weed (Hasj/marihuana) og alkohol er rusmidler. Rusmidler i seg selv er skadelig. I tillegg er weed et ulovlig rusmiddel. 

Hasj og alkohol har ganske ulike virkninger. Det er derfor ikke lett å gi noe entydig svar på dette spørsmålet. Det er slik at alle rusmidler har omkostninger.

Det er godt dokumentert at overdreven bruk av alkohol kan føre til høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft og leversykdom. Snakker vi om overdreven bruk av de to stoffene, og bruker organskader som et mål på hva som skal defineres som farligst, er det altså liten tvil om at det blir alkoholen som "går av med seieren", altså er det farligste. Snakker vi derimot om et jevnt, lavt inntak av de to stoffene, blir saken en annen. Det er ikke påvist skader ved inntak av alkohol i størrelsesordenen en halv til én alkoholenhet daglig (tilsvarer 12,8 gram ren alkohol, noe som igjen tilsvarer for eksempel én 0,33 flaske pils eller ett glass vin).

Men cannabis er heller ikke uten mulige skadevirkninger. Et høyt forbruk kan i noen tilfeller medføre en nedsatt koordinasjon, konsentrasjon og reaksjonsevne, i tillegg til en forhøyet risiko for angst- og depresjonsreaksjoner hos disponerte individer. Cannabis er imidlertid et ulovlig rusmiddel i Norge Derfor kan også bruken gi ytterligere ubehagelige konsekvenser i form av forelegg, merknader på utvidet politiattest og søknad om visum til USA.

Vi anbefaler deg å lese mer om alkohol, og mer om cannabis (hasj/marihuana). Du finner informasjon på rustelefonen sine sider Fakta om rusmidler.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det farlig å røyke hasj?

Jente røyker hasj (colourbox.com)

Er det egentlig farlig å røyke hasj? Les om rusen og hvilke konsekvenser cannabisbruk har på kort og lang sikt.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol