Hopp til hovedinnholdet

Kan hasjrøyking føre til økt svetting og gjøre meg "tregere"?

Gutt 18 år
 

Spørsmål
Hei!
Jeg er en gutt på 18 som har røyket hasj siden sommerferien til nå. Har egentlig ikke merket noen bivirkninger helt til nå når jeg koblet sammen svette -problemet mitt med hasjen etter å ha lest litt på internett. Jeg dusjer 2 ganger dagen, alltid rene klær, men likevel svetter jeg MYE under armene! Det startet for rundt 3mnder siden, og jeg svetter 9\10 gang i sosiale sammenhenger! Det er veldig rart ettersom jeg aldri har brukt å svette noe spesielt mye før + er ganske sikker på meg selv. Kan vel også legge til at svetten er "ren" og at jeg bare svetter fra armhulene.

Har også lest at hasj kan gi redusert allmenntilstand. Hvor lenge etter man har sluttet isåfall? Har merket at jeg er litt tregere nå enn før. Skjønner at det ikke er noe fasitsvar her, men noe kan du vel gi? Har jeg virkelig blitt "dum" for livet? Har hatt nykteruke før, og bestemt meg for å gå fra å røyke 4-5 ganger i uken, til en joint i helgen nå ; ))
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

Det kan høres ut som om svetteproblemet ditt er angstrelatert, spesielt siden svettingen stort sett kun forekommer i sosiale sammenhenger. Vi kan også legge til at angstproblematikk er en relativt vanlig bivirkning av omfattende hasjrøyking. Økt svetting kan også være et abstinenssymptom når man forsøker å slutte etter å ha røyket hasj i lengre tid.

Det er godt dokumentert at hasj blant annet har en negativ innvirkning på koordinasjon, reaksjonsevne, innlæring og korttidshukommelse, samt evnen for komplekse tankeoperasjoner og langsiktig strategisk planlegging. Det er imidlertid ikke slik at man blir skadet for livet, og man vil gradvis se forbedringer når man slutter å røyke. Det er dessuten slik at desto mindre, og sjeldnere, man røyker desto mindre problemer vil man forvente. Du skal imidlertid være klar over at THC (det viktigste virkestoffet i hasj) er fettløslig, og at stoffet således kan lagres i fettvevet i kroppen. Om man røyker hasj oftere enn én gang i uken, vil dette derfor kunne føre til en opphoping av THC i kroppen. Selv om man ikke er i aktiv rus vil man da allikevel kunne være påvirket av THC, med alle de problemer dette medfører i forhold til de kognitive funksjonene vi nevnte tidligere.

Det er bra at du har begynt å reflektere over hvordan hasjrøykingen påvirker deg, og derfor har bestemt deg for å kutte ned på forbruket. Hvis du ønsker hjelp til dette, eller ønsker hjelp i forhold til de problemene vi har diskutert over, anbefaler vi deg å ta kontakt med fastlegen din, eventuelt en lege ved en ungdomshelsestasjon, som igjen kan henvise deg til et passende tiltak. Psykiatrisk ungdomsteam (PUT) og andre ruspoliklinikker gir poliklinisk oppfølging av ungdom med rusproblemer. De tilbyr behandling på dagtid uten at man er innlagt, og stort sett dreier det seg om samtaleterapi. Vi kan også anbefale deg å ta en titt på denne guiden, som kan hjelpe deg med fortsatt refleksjon rundt hasjbruken og motivere deg til å slutte.

Hilsen RUStelefonen
Ring eller send SMS til 08588!

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hasj
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hasj


Quiz: Kva veit du om sol og solarium?

Kan sollys påverke oss på noko vis?