Hopp til hovedinnholdet

Må avlegge helseattest, mistenker at jeg blir positiv på THC

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Skal avlegge helseattest til arbeid offshore, og jeg har en mistanke om at urinprøve min kan være positiv på THC. Jeg er fult klar over at rusmidler er uakseptabelt på jobb. Men kan dette gi meg konsekvenser når det var noe jeg gjorde før jeg fikk jobben? Sjekker de for THC i en helsesjekk eller bare ved stikkprøver på plattformen? Vet jeg må avlegge urinprøve uansett ved sjekken. Bør jeg være ærlig før jeg tisser at det kan slå ut? Har røyket 1 gang i uken og sjeldnere den siste måneden, og i små mengder.

Besvart 11.09.2019 13:19
 

Svar
Hei

I henhold til Fylkesmannen i Rogalands artikkel om helseerklæring, er det litt uklart for oss hvordan regelverket skal fortolkes. Der fremgår det bl.a. at "Ved narkotikamisbruk er det eit krav om 6 månadar med reine prøvar, vidare kontrollar og samarbeid mellom petroleumslegen og bedriftslegen". Men, hva de legger i "narkotikamisbruk", og om dette også gjelder utenfor arbeidstiden, er ikke dessverre innlysende for oss. Sannsynligvis vil dette også være gjeldende utenfor arbeidstiden, da det gjerne foreligger et krav om generell edruelighet ved denne typen arbeidsplasser.

Hvorvidt du skal innrømme bruken i forkant av helsesjekket er egentlig opp til deg å vurdere, men i utgangspunktet tenker vi at du kanskje gjør lurt i å late som ingenting, og håpe at testen ikke slår ut positivt på THC. Dersom du slutter å røyke nå, og ikke røyker mer før helsesjekken, er det jo en sjanse for at du vil slippe unna (avhengig av hvor mye du har røkt, og hvor langt fram i tid helsesjekken skal tas). 

Du kan lese mer på samlesiden om helseerklæring fra Fylkesmannen i Rogaland, og i denne artikkelen fra Offshoreutdanning.no.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler