Hopp til hovedinnholdet

Heroin, hvor farlig det er og sånn

Jente 13 år
 

Spørsmål

Kan noen fortelle meg litt om heroin og hvor farlig det er osv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Heroin er kjent som det siste stoffet man begynner med, og som mange narkomane ikke klarer å slutte med før det tar livet av dem.

Vi hører stadig vekk om overdosetallene. Når de har nådd nye topper eller når de er lavere enn noensinne. Da er det nesten alltid heroin det er snakk om.

Opioider er en felles betegnelse på en rekke stoffer som kommer fra opiumsvalmuen (opiater), eller kunstig framstilte stoffer med en tilsvarende virkning. Opium har vært brukt i flere tusen år innen folkemedisinen for å lindre smerter, i religiøse sammenhenger og som rusmiddel.

Virkningene av heroin og andre opioider avhenger av dose, brukerens tidligere erfaringer, miljøet det inntas i og måten stoffet inntas på.

Det trengs stadig høyere dose for å gi samme virkning. Når stoffet tas bort, vil det inntre visse psykiske og fysiske abstinenssymptomer.

De første symptomene er angst, uro og rastløshet. Senere kommer vanligvis brekninger, feber, diaré, tåreflod, raskere puls, blodtrykksfall og livstruende væsketap.

De fysiske abstinenssymptomene holder seg på det verste 24–48 timer etter brå avslutning og går gradvis over i løpet av 10–20 dager. En heroinmisbruker som er kommet langt på vei i sitt misbruk, vil gjøre mye for å få tak i mer stoff og slippe unna abstinenssymptomene.

 

Du kan lese mer om Heroin og opiater i artikkelen jeg legger ved under svaret.

 

Du kan også kontakte Rustelefonen med spørsmål knyttet til rus og avhengighet. Ring, chat eller send sms til RUStelefonen: 08588, www.rustelefonen.no


 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Opioider – heroin, morfin og metadon

Valmueblomster (colourbox,.com)

Opioider som morfin og kodein er hyppig brukt i medisinsk behandling av smerter. Men stoffene kan også misbrukes og føre til rusmiddelavhengighet.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler