Hopp til hovedinnholdet

Blødning ved første samleie.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg hadde sex igår og begynte å blø fordi jeg var så trang, og da jeg sjekket idag var jeg fortsatt litt trang. Kan jeg begynne å blø neste gang også da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år!
Takk for spørsmålet ditt.
De første gangene en har samleier så kan en oppleve blødning. Dette på grunn av skjedekransen.

Skjedekransen ble tidligere omtalt som jomfruhinnen, fordi man tidligere mente at det var en hinne som skulle sprekke under første samleie. Dette er ikke riktig. Skjedekransen er en smal slimhinnefold som finnes like innenfor skjedeinngangen. Alle har forskjellig skjedekrans, og noen har en glatt jevn slimhinne, mens andre kan ha slimhinne som er mer buktet og nesten litt som små utvekster. Det er fint å undersøke hvordan din skjedekrans ser ut ved å sette seg over et speil og ta kjønnsleppene til side.

Skjedekransen er svært elastisk og lett å tøye til siden, og det vil alltid være en åpning inn til skjeden. Noen får en blødning første gang de har samleie, men ikke alle. De som har hatt en skjedekrans med noen sammenvoksinger, kan få sår i selve skjedekransen som kan blø og gjøre vondt, men det er aldri slik at det er en hinne som sprekker slik man har fremstilt det med jomfruhinnen tidligere.

Det er vanskelig å si om du vil blø neste gang. Er skjedekrransen fremdeles litt trang eller at du har såre slimhinner i skjeden så kan det komme en blødning. En kan få såre slimhinner hvis en ikke er godt nok seksuelt opphisset og klar for samleie. Når en blir seksuelt opphisset så strømmer det blod til kjønnsorganet og området rundt, skjeden svulmer opp og blir lenger og det produseres ekstra fukt i skjeden som skal fungere som kroppens eget glidemiddel. Hvis ikke disse forandringene har skjedd kan det bli sårt, slimhinnene kan blø og det blir vanskelig å tøye skjedekransen.

Håper ellers at du beskytter deg mot uønsket graviditet og infeksjoner som smitter seksuelt. En kondom vil beskytte mot begge deler. Du kan også begynne med fast prevensjon. Dette kan du få info om og resept på hos Helsestadjon for ungdom, helsesøster eller fastlege.

Håper svaret var til hjelp for deg

Vennlig hilsen Sexologisk rådgiver

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Myten om jomfruhinna

Truse (colourbox.com)

Skjedekransen (kjent som “jomfruhinna”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som “revner” ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex