Hopp til hovedinnholdet

Er det greit hvis jeg puler noen som er 50 år

Jente 13 år
 

Spørsmål

Er det greit vis jeg puler noen som er 50 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13!

Takk for spørsmål.

Nei, det er ikke greit om du puler noen som er 50 år. 

Selv om du kanskje synes det er ok og du liker personen og sexen dere har sammen, så vil personen på 50 år få straff om dere har sex sammen.

I Norge finnes det noen lover som sier noe om hvordan og når en kan ha sex. En av lovene handler om hvor gammel en må være og sier at en person under 16 år ikke kan ha sex med noen som er over 16. Og om en er 13, vil faktisk alle former for sex som fingring, slikking eller samleie bli definert som en voldtekt. Dette gjelder uavhengig av om den på 13 og på 50 begge ville det og likte det.

Grunnen til at loven sier dette, er for å beskytte barn mot uønsket seksuell kontakt fra voksne. Noen som er 13 kan kjenne seg klar for å ha sex med noen, men om en har sex med en som er mye eldre enn seg selv, kan det være lett å bli med på ting som en ikke liker eller ønsker. 

Det kan være ok å snakke med noen om noen på 50 vil ha sex med deg på 13. Helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom i kommunen din er fine å prate med.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex