Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å ikke bli gravid?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg og en gutt har avtalt om å pule. Jeg kjenner ikke han. Han er 16 år. Jeg begynte å snakke med han på Yellow. Jeg har han også på Snap. Han spurte meg om jeg vil pule og jeg sa ja og jeg angrer ikke på at jeg sa ja, men jeg er redd for at jeg kan bli gravid hvis jeg ligger med han. Han spurte om jeg klarer å cumme og da svarte jeg nei og at jeg har prøvd i flere månder og at jeg har aldri klart det og da svarte han at han skal pule meg så hardt at jeg skriker av nytelse og til jeg begynner å cumme. Jeg er veldig redd for at jeg kan bli gravid etter jeg og han har pult. Hva kan jeg gjøre for å ikke bli gravid? Jeg vil pule med han, men jeg vil ikke bli gravid. Jeg har pult 2 ganger før, men da var jeg ca. 9 år og 10 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er fint at du vil sikre deg mot å bli uønsket gravid. Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette med prevensjon. I og med at du er under 16 år er det lege som må skrive ut resept på hormonell prevensjoin, slik som p-piller, p-stav etc. Se artiklene om prevensjon. 
Er du sikker på at det er en god ide å ha sex med en du ikke kjenner? Det at han skriver at han skal være hardhendt er skremmende! Gutter er fysisk sterkere enn jenter, og det kan være at han vil gjøre ting med deg som du ikke vil. Det er ikke sikkert at han bare er 16 år. Det kan være at han er eldre. Han har uansett ikke lov å ha sex med deg, fordi du er under den seksuelle lavalder.
Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.
Man må være på omtrent samme alder og modenhets-nivå.
Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt. Hvis du ikke er vant til å onanere til orgasme, må du lære deg det før du har sex med en annen. Det er veldig få jenter som "cummer", utsondrer en væske, når de får orgasme. Det er også færre jenter som får orgasme ved stimuli i skjeden, med fingre, objekt eller penis, enn de som får orgasme ved stimuli av den ytre delen av klitoris. Den letteste måten å få orgasme på er altså ved stimuli av den ytre delen av klitoris. Det trenger man ikke å ha samleie for å få. 
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
Hvis man ikke er klar for å ha sex, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
I de fleste forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig.
I stedet for å møte en eldre, ukjent gutt, kan du heller se deg om der du er på skolen og ellers, og se om du finner en som du sakte kan bli kjent med. Da vet du hvem gutten er. Dere kan bruke god tid på å tilnærme dere hverandre og du vil føle deg tryggere.   
Snakk med helsesøster! Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å forklare så mye.


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex