Hopp til hovedinnholdet

Jeg elsker kjæresten min, men sexlivet er dårlig, hva gjør vi?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg elsker kjæresten min, men sexlivet vårt er dårlig. Dette er ikke på grunn av han - han er veldig lett å få kåt. Det er mer at jeg sjeldent har lyst på sex, og det plagde han ikke i begynnelsen (for da gjorde annet som ikke involverte penetrering), men nå er jeg ikke i humør til noe som helst seksuelt. Selv da vi var nyforelsket hadde vi sjeldent sex. Jeg merker at han begynner å bli irritabel i det siste. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre - jeg har lenge tenkt at jeg rett og slett ikke liker sex. Men med min eks klarte jeg å bli tent (men sexen var fortsatt ikke god, jeg bare ble kåt i begynnelsen). Nåværende kjæreste er koselig, snill, søt og ellers veldig god - jeg bare klarer ikke ha sex med han for jeg blir virkelig ikke tent. Er det noe galt med meg og hvordan skal jeg snakke med det om han uten å evt såre han? (Har onanert foran han, han vet hva jeg liker, men det bare funker ikke for meg med han, bare alene)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20!

Takk for spørsmål.

Det som skiller en vennerelasjon fra en kjæresterelasjon, er at en deler seksualiteten med hverandre. Hvordan en skal ha sex sammen, varierer veldig fra par til par. Noen blir enige om en fast frekvens; altså at en skal ha sex på visse dager eller et visst antall ganger pr uke. Andre har sex sammen når en kjenner seg kåt og klar til det eller når en av partene gjør noe som får en til å tenne og kjenne seg kåt og klar. 

Lysten på sex kan variere i et forhold. I perioder der en er sliten, har mye å tenke på eller kanskje opplever endringer i helsen, er det ikke uvanlig at lysten på sex endrer seg. I noen parforhold kan også redusert eller manglende lyst være et tegn på at forholdet ikke er riktig for en. 

Det er også ok å tenke over om en har begynt på nye medisiner i det siste. Medisiner mot angst, depresjon eller hormonellprevensjon kan alle endre eller redusere seksuell lyst. Snakk med legen din om du tror dette er tilfelle. 

Føler en at måten en har sex sammen på ikke er god for en, kan en fort kjenne at alt rundt det å skulle ha sex bare blir negativt, vanskelig og ekkelt. I slike forhold blir sex noe som en stiller opp på og all glede, nytelse og begjær er borte. Har en det slik, blir sex dårlig for begge parter. Føler en at alt er fastlåst og ikke klarer å se noen løsning, er det ikke rart at en kan føle seg fortvila og urolig.

Et forhold eller ekteskap overlever og utvikler seg om en klarer å snakke sammen om både fine og mindre fine ting i relasjonen. Gode løsninger handler om at begge parter føler at en både gir og tar slik at begge får like mye "rett" som den andre. I noen tilfeller må en gi den andre helt rett og omvendt. 

Får en ikke til å snakke sammen eller vil ikke den andre høre på eller respektere det en sier, vil det være vanskelig å få til en løsning som fungerer for begge parter. Vil han ikke snakke med deg og finne ut av situasjonen, må du vurdere om dette er et forhold som er godt for deg å være i eller om du skal finne på noe annet. 

Det er også ok å vite at alle kommuner skal ha et familievernkontor. Der jobber det fagpersoner som har spesiell kompetanse og kan hjelpe par til å snakke sammen og finne løsninger på ulike problemer som en kan få som samboere eller gifte. 

Les gjerne vedlagte artikler for mer informasjon.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Ulik kåthet – forskjell i seksuell lyst

Par har problemer i senga (colourbox.com)

Hvor mye lyst man har på sex, kan være ulikt. Hvis en av partene i et forhold ønsker å ha mye seksualitet, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex