Hopp til hovedinnholdet

Hatt flere partnere i løpet av kort tid og har ikke brukt kondom. Farlig?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på snart 16 år som lurer på noe innen det med å ha sex uten kondom. Jeg har hatt flere partnere i løpet av en kort stund og jeg har aldri hatt sex med kondom før pga p-piller. Kan det være farlig? Hvilke infeksjoner og kjønnssykdommer kan jeg få osv? Og hvordan merker man om man har foreksempel klamydia? Og dersom jeg har klamydia, hvordan kan jeg vite hvor jeg har fått det fra? Jeg har også slitt en del med urinveisinfeksjon etter sex. Dette pleier som oftest å gå over etter et par dager, men denne siste gangen har det strekt seg utover 2 uker å jeg begynner å lure på om det kan være noe annet som er galt med meg ettersom jeg ikke har oppsøkt lege enda, burde jeg det? Utfloden min har også skiftet farge til en blodaktig farge og jeg blør litt innimellom

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Du kan få seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)/sykdommer når du har sex uten kondom. P-piller beskytter mot uønsket graviditet, men ikke mot SOI. Da må man bruke kondom. 
Den vanligste SOI er klamydia. Man kan ha klamydia uten at man har noen tegn på det. Det er bare en av fem som har klamydia som får noen tegn på at de har det. Vanlige tegn på klamydia er svie ved vannlating, forandret utflod: økt mengde, annen farge, tykkere konsistens, blødning etter samleie eller utenom menstruasjon, smerter ved samleie og kløe/svie i skjeden. Klamydia kan være farlig fordi man kan få infeksjon i livmor og eggledere. Tegn på dette er; Smerter nederst i magen, økt mengde utflod (ofte gulaktig og ofte med noe blod), feber og nedsatt allmenntilstand og sykdomsfølelse. Dette kan føre til nedsatt evne til å få barn. 
Det er ikke sikkert at du vil klare å finne ut hvem som eventuelt har smittet deg med klamydia.
Som du ser av beskrivelsene av tegnene på klamydia og de tegnene du har, må du, så snart som mulig, kontakte helsestasjon for ungdom eller fastlegen for vurdering. 
Du kan lese mer om de forskjellige SOI her og også i artiklene. 
Det er ikke noe å vente med, snakk med lege så snart du kan!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Plikter og rettigheter - kjønnssykdom

To par bein i en seng

Gonoré, klamydia, hepatitt B og C, syfilis og hiv-infeksjon er definert som allmennfarlige smittsomme infeksjoner etter smittevernloven. Dette medfører en del plikter og rettigheter for lege og pasient.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex