Hopp til hovedinnholdet

Sex første gang. Redd for å bli gravid og at kondomet sprekker

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg skal ha sex for første gang og jeg er ganske sikker på at jeg vil, men jeg er redd for at noe skal gå galt. Tenk om jeg blir gravid (vi skal bruke kondom), men likevel tenk om kondomen har hull, spekker eller faller av! Er det stor sannsynlighet for at slikt skjer?Hvordan sjekker vi om kondomer har hull og kjenner man om den sprekker mens man holder på? Jeg vet hvordan man tar på en kondom, at man holder på tuppen for å fjerne luft slik at det blir plass til sæden, men likevel er jeg kjempe bekymret!! Jeg er også redd for at det skal gjøre veldig vondt å begynne å blø, men jeg vet at man må være skikkelig kåt for å unngå det men det med at noe feil skal skje med kondomen er jeg kjempe redd for!

Besvart 17.02.2019 10:08
 

Svar
Hei

Å gjennomføre et samleie første gang, er som med de fleste ting i livet. En er nybegynner og trenger å trene og finne ut av ting sammen.

Det er veldig liten sannsynlighet for at kondomet kommer til å sprekke. Dere vil oppdage det hvis den sprekker. Det kan være lurt å ha nødprevensjon på lur hvis man skal bruke kondom. Når det har gått for gutten og han trekker seg ut så kan dere se om det er hull i kondomen. Som sagt skal det mye til før kondomet sprekker. 

Når en begynner å ha sex og samleier er det ikke uvanlig at det kan gjøre litt vondt. I starten kan en spenne seg, slik at det kan være vanskelig å få noe inn i skjeden. Dette er noe de aller fleste jenter har opplevd litt eller mye av. Det viktigste er derfor at du prøver å slappe av og at dere koser dere sammen. 

Fra en jente blir kåt og klar for samleier, kan det ta fra noen minutt til en halvtime til skjeden er klar til å ta imot en penis. Prøver en å føre inn penis før skjeden er klar, kan skjeden være for tørr. Da kan slimhinnene i skjeden sprekke opp. Det kan gjøre vondt og det kan begynne å blø.

Det er derfor lurt å bruke litt tid på å bli kjent med sin egen kropp og finne ut hva det er en liker av ulike former for stimulering og hvor på kroppen. Når en finner ut av det, er det fint å fortelle den du skal ha sex med hva som fungerer for deg.

Legger ved artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex