Hopp til hovedinnholdet

Får ikke inn tampong og klarer heller ikke å ha samleie.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 16 år. Jeg har 1-2år prøvd å få inn en tampong. Det funker ikke, jeg prøver å slappe av og har prøvd ulike stillinger. Fungerer ikke. Til nå har jeg prøvd å ha sex to ganger. Jeg blir ikke ordentlig våt og greier det ikke. Han får den ikke inn i det hele tatt. Jeg prøver å slappe helt av men fungerer like vell ikke. Hva skal jeg gjøre? Jeg føler jeg ikke har et hull der en gang, men jeg vet jo jeg har det. Mensen kommer jo ut der. Hva skal jeg gjøre? Håper på kjapt svar!

Besvart 06.03.2019 15:18
 

Svar
Hei jente 16 år. 

Så fint at du skrev til oss. 

Det aller første du kan gjøre er å se på kjønnet ditt i et speil. Ha godt lys. Du kan enten sitte med bena godt fra hverandre eller bøye deg på huk over et speil for å se. 

Et vanlig jentekjønn har de ytterste kjønnsleppene som har hårvekst. Innenfor disse ligger de innerste kjønnsleppene som ikke har hårvekst. De innerste kjønnsleppene kan være lengre enn de ytterste, og den ene kan være lengre enn den andre og de kan ha en mørkere farve enn resten av kjønnet. Mellom de innerste kjønnsleppene ligger skjedeåpningen. Hvis du bretter de to innerste kjønnsleppene til side med to fingre, vil du se åpningen. 

Det er noen som, når de var små, ble operert på kjønnet. Det er forskjellig måte det kan gjøres på. Da kan det være at noe, mye eller mesteparten av skjedeåpningen er sydd igjen, men at det er plass nok til at menstruasjonsblodet kan komme ut. Hvis dette er tilfellet med deg, må du snakke med helsesykepleier på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. 

Hvis du mener kjønnet ditt er som et vanlig kjønn, skal du kunne sette inn en tampong. Se artikkelen om å sette inn tampong. Det som er viktig er at du prøver å sette inn den aller minste tampongen, når du blør på det meste, og at du har god kontroll på musklene i bekkenet. Se artikkelen om å sette inn tampong angående bekkenbunnsmusklene. Du skal puste sakte ut, bevisst slappe av i musklene i bekkenet, og så føre tampongen inn i en eneste bevegelse. 

For å få til samleie, må du bli kåt. Da er skjeden våt og utvidet. Hvis du ikke blir det er skjeden tørr og trang og det er vanskelig og vondt å ha samleie. Hvis man klarer å få penisen inn, vil friksjonen fra penisen lage rifter og sår som svir. Det blir nesten som gnagsår inne i skjeden.

For å nyte god seksualitet med en annen, må du først lære deg å nyte god seksualitet med deg selv. Du må lære deg å onanere til orgasme. Se artiklene om dette. 

Når du har lært deg det, kan du og partneren din lære dere å onanere hverandre til orgasme ved stimulering av den ytre delen av klitoris med en finger, eventuelt en finger eller to i skjeden, hånd rundt penis og ved munn/oralsex. Da kommer som oftest samleie som en naturlig del av seksualiteten. 

Øv deg på å onanere når du har god tid og ikke blir forstyrret, Bruk tid på finne ut hva det er som tenner deg, gjør deg kåt, Du kan tenke på akkurat det du vil! Ingen har noe med det! Bruk musklene i bekkenet aktivt, stram og slapp av. Da øker trykket mot de indre delene av klitoris og orgasmen kan komme lettere. 

Du kan snakke med helsesykepleier om alt dette!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lyst

Par i senga Colourbox.com)

Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet, men noen har mye lyst hele tiden, andre har lite lyst alltid. Noen har ikke sexlyst i det hele tatt. For noen kan seksuell lyst føles som et problem - enten det er for mye eller for lite av den. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer

Typer av omskjæring - jenter

Omskjæring

Omskjæring av kvinner kalles også kjønnslemlestelse. Det er ikke et entydig begrep, men brukes som samlebetegnelse på flere varianter av inngrep i kvinners ytre kjønnsorganer.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer

Vanlige samleiestillinger

Hånd på pute (colourbox.com)

Lurer du på hvordan du skal bevege deg når du har samleie? Man kan ikke noe man aldri har gjort tidligere! Man må prøve seg fram, snakke sammen om hva man liker, og øve seg. Her kan du få litt kunnskap som gjør deg tryggere.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex