Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha fått bakteriell vaginose?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fikk p-stav i begynnelsen av februar. Etter det har jeg slitt med mye små blødninger og vond lukt fra underlivet. Jeg er også seksuelt aktiv og mistenker at det kanskje er bakteriell vaginose hvis det ikke er pga pstaven. Lurer egentlig bare på om pstav kan føre til vond lukt nedentil, for jeg er ikke 100% sikker om lukten er pga blødningene.

Besvart 09.04.2019 23:45
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Hud og slimhinner er dekket med bakterier som hjelper oss med å holde andre bakterier og sopp unna. Dette kalles kroppens naturlige flora. Huden er også avhengig av at det er fuktig og nok fettstoffer for å trives. Det er derfor viktig at du ikke ødelegger denne naturlige floraen og tørker ut huden ved å vaske deg for mye med såpe. Ved å vaske deg ekstra godt for å bli kvitt vond lukt, kan du faktisk gjøre det verre ved at det skapes en ubalanse som gir vondt lukt.

Bakteriell vaginose er ikke farlig, og skyldes en ubalanse mellom bakteriene i skjeden. Det regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon eller kjønnssykdom.

Vi kjenner lite til hvorfor noen får plager med bakteriell vaginose, og andre ikke. Noen får det etter samleie, særlig med ny partner og i begynnelsen av et nytt forhold. En tror at bakteriene i skjeden påvirkes av kontakt med sæd. Kondom kan derfor hjelpe. Det å spyle skjeden gir også økt risiko for å få en ubalanse i bakteriefloraen.

Oftest går plagene over etter hvert, også uten behandling. P-staven har ikke noe med dette å gjøre, ei heller blødningene. Blir det ikke bedre så ta kontakt med lege evt på helsestasjon for ungdom for videre hjelp.

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex