Hopp til hovedinnholdet

Gjør det vondt å ha samleie?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, det er krise! Jeg skal ha sex for første gang over-imorgen! Svar fort! Gjør det vondt?? Kan man ha BH på? Går det an å ikke få orgasme?? Kan man være bundet fast i senga imens man har sex?? Går det an at gutten gjør det hardt eller er det farlig? Er det lurt å bruke kondom?? Isåfall hvordan? Kan man putte penisen i rumpa isteden for vaginaen? Kan jeg suge penisen?? Jeg gru-gleder meg sykt

Besvart 12.08.2019 16:21
 

Svar
Hei jente 13 år. 

I og med at du beskriver det å ha sex som en krise, er du kanskje ikke helt klar for det enda? 

Det å ha sex skal ikke være stress eller krise, men noe en virkelig ønsker og kjenner seg klar for, både tankemessig og kroppslig. 

Det er også veldig viktig at du vet at den seksuelle lavalderen er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at de som er 16 år eller eldre ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal ha sex før de er klare for det tankemessig/psykisk og fysisk. 

Samleie skal ikke være vondt. Hvis det er vondt er det som oftest fordi jenta ikke er nok seksuelt tent. Da er skjeden tørr og trang. For at samleie skal kunne gi noen gode følelser må jenta først bli seksuelt tent, deretter beholde den seksuelle tenningen under samleie. Da er skjeden våt og utvidet. 

Det er noen som har bh på når de utforsker og har seksualitet med en annen person. 

Det er bare 30 % av jentene som får orgasme kun ved penis` bevegelser i skjeden. Så det er med andre ord vanligere å IKKE få orgasme enn å få det, når man har samleie. De fleste må ha stimuli av den ytre delen av klitoris for å få orgasme og tilnærmet alle jenter/kvinner får orgasme ved stimuli av den ytre delen av klitoris.

Det er noen som liker å være bundet fast. Men dette er ikke vanlig når man starter å utforske og ha seksualitet, og det er trolig heller ikke vanlig blant de yngste ungdommene. Hvis du blir bundet fast, mister du all kontroll. Jeg anbefaler på det aller sterkeste at du ikke lar deg binde fast! 

Det kan bli svært smertefullt hvis en har samleie hardt, at penisen støter inn og ut av skjeden veldig hardt:

- Slimhinnene i skjeden er tynne og det kan komme rifter og sår som svir og blør.

- Hvis penisen støter mot inngangen til livmoren, oppe i skjeden, kan det bli svært smertefullt.

- Hvis penisen støter i bunnen av skjeden kan det føles som å bli slått innvendig og det kan komme hevelse og smerter, nesten som blåmerker innvendig. 

Det er veldig lurt å bruke kondom. Det beskytter mot å bli gravid og mot infeksjoner. Se artiklene om kondom for hvordan den skal tres på. 

Det er mulig å føre penisen inn i endetarmen. Dette krever en stor grad av trygghet tålmodighet og samarbeid! Det er fordi det ikke skal være vondt! Det er mange jenter som synes dette er smertefullt. Endetarmsåpningen består av to muskler og de skal forsiktig utvides, slik at musklene slapper av, slik at det er mulig å føre noe inn. Det er ikke noe naturlig fuktighet i endetarmen, og man må bruke glidemiddel som beskytter den tynne slimhinna i endetarmen. 

Det er noen som liker å suge penisen til partneren. 

Jeg forstår at du synes dette med sex er spennende. Det er vanlig. Men det er ikke vanlig å ha sex når man er 13 år! 

Kanskje skal du ikke ha sex i morgen, men heller bruke mer tid på å bli bedre kjent med kroppen din og hva du liker? Kanskje skal du øve deg på å onanere til orgasme alene? Det gir gode følelser. 

Hvis du gir deg selv bedre tid vil du også bli litt eldre, litt klokere og mer moden. Da vil du også lettere kunne sette grenser for hva du vil gjøre og hva du ikke vil gjøre. 

Kanskje skal du bruke tiden framover på å lese om seksualitet, gjerne her på ung.no gjennom artiklene våre? Jo mer du vet, jo tryggere blir du, og jo lettere vil det være for deg å si hva DU vil og hva DU ikke vil. 

Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å forklare så mye. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer

Hva gjør at du blir kåt?

Jente biter seg i leppa (colourbox.com)

Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen opplever at de sjelden blir kåte, mens andre føler seg nærmest kåt hele tiden. Alt sammen er like normalt.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Hva er analsex?

Hva er analsex? (colourbox.com)

Mange har hørt om analsex, men ikke alle vet så mye om det likevel. Hvor vanlig er det, og hvordan foregår det?

Les mer

Hvordan trer du på et kondom?

Kondom på tommelen (colourbox.com)

Når du ikke har gjort det før, er det ikke alltid så lett å få det til. Det kan være lurt å trene litt for seg selv for å få teknikken i hendene.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex