Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å ikke ha hatt sex når jeg er 16?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 16 og enda ikke hatt sex. Er det normalt? det kommer 13 åringer å skryter om at de har hatt det, selv om jeg ikke helt tror på dem. jeg har kjæreste å vi begge tenker at sex ikke er det viktigste og at vi gjør det når vi er klare. men folk tror at vi har sex ofte. noe vi ikke har. jeg føler et press av de andre rundt oss. jeg og typen vil også overnatte med hverandre, men jeg har ikke lov enda pga jeg ikke har fått p-piller enda. vi skal jo ikke ha sex, men får fortsatt ikke lov. hva skal jeg gjøre med alt dette?

Besvart 23.08.2019 13:07
 

Svar
Hei jente 16!

Du er helt innenfor det som er vanlig når du ikke ønsker å ha sex med kjæresten din! I Norge er den gjennomsnittlige debutalderen for når en har sitt første samleie 17 for jenter og omtrent 18 for gutter. Siden du er 16, er det helt ok og du har god tid på deg - ingen grunn til å bli urolig eller stresset!

Som du selv er inne på i spørsmålet ditt, er det nok en del som skryter på seg mere erfaring enn det de egentlig har. En kan føle det vanskelig å ikke ha hatt sex og skryter på seg mere for å ikke føle seg utenfor. Det er ikke alltid like lett å være den siste som har hatt sex med andre enn seg selv. 

Foreldre kan blir urolige og stressa når de oppdager at barna deres er seksuelt aktive. Det kan være vanskelig å tenke seg at barna har sex og en kan bli urolige for om det kan oppstå en graviditet. For at dere skal få det litt lettere, kan det hjelpe om du og kjæresten din snakker sammen med foreldrene deres og forklarer situasjonen. Selv om det kanskje er pinlig eller privat, vil det være til hjelp om foreldrene deres vet hva dere tenker. 

Dere kan også snakke med helsesykepleier på helsestasjon for ungdom - kanskje foreldrene deres kan bli med dere dit og sammen snakke om dette?

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver Sex og samfunn, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex