Hopp til hovedinnholdet

Hvordan komme over ex kjæreste som jeg elsker?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hvordan komme over ex kjæreste som jeg elsker

Besvart 27.08.2019 22:11
 

Svar
Hei gutt 17 år!

Kjærlighetssorg er alltid vondt og vanskelig. Vi har noen artikler som kan hjelpe deg med dette, og det er mange som har stilt spørsmål her inne før. Hvis du søker opp på kjærlighetssorg, eksen, eller andre søkeord du føler er relevant, kan du få flere forskjellige svar fra forskjellige fagpersoner her på ung, som kan hjelpe deg. 

Når det er sagt, så anbefaler jeg deg at du snakker med noen om dette. Det trenger ikke å være at du åpner deg mye, men bare snakker med noen.

Helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom, hjelpetjenester som er lagt under kan være til hjelp. En god venn kan også være til hjelp.

For noen hjelper det også å snakke med eksen om man føler at man har noe "uoppgjort".

Hva jeg anbefaler deg å gjøre er at du leser artiklene våre under, som handle rom kaos i hodet og følelser som koker, hvor du kan ta til hjelp; hva vi kaller hjelpehånda.

For mange kjennes det godt å skrive ned hva man tenker og føler, eller spille inn (på mobilen eller båndopptager) hva man sier, slik at man får satt ord på det også. Ofte så er det litt ute av hodet da, og man kan føle ''fred'' kring det emnet for en stund.

Hva jeg også tror kan hjelpe deg er meditasjon. Gjerne en guidet meditasjon som du finner på youtube. Å komme i kontakt med kroppen sin og øve seg på å føle hver del av kroppen for eksempel kan være en kraftfull øvelse i å finne mer ro.

- Eller trene eller gå tur. Målet er tankene på noe annet. Få ut frustrasjon og sinne, eller tristhet og sorg. 

Det finnes også meditasjoner som ''Loving and kindness meditation'' som flytter fokuset over fra deg selv til andre, og ''mindfullness'' meditation som handler om å være tilstede.

Når du øver opp dette så kan du få mer kontroll/oversikt over tilbakevendende tanker som kan være vanskelige å håndtere etter ett brudd.

Takknemelighet over det som har vært kan også være en god ting for noen, mens andre som har opplevd smerte i forholdet kan føle at det ikke hjelper. - MEN aksept er noe som kan passe for begge utfall.

- At man prøver å akseptere at det er slik som det er. - Å ikke kjempe imot, men å gjøre det beste man kan ut av den livssituasjonen man er i nå.

Dette kan du også si hvis du ønsker det, eller når du selv syns det er vanskelig med å takle en eventuell overgang, kan du tenke med deg selv:

"Takk for alle gode stunder vi har hatt sammen, og takk for vår tid. Jeg velger nå å la det gå, og gi plass til meg selv, og mitt og nye minner.  Jeg kommer til å møte noen som passer for meg, og det kommer til meg når jeg er klar. "

Da forbereder du deg selv og kroppen din på at du kan møte en annen senere og at det faktisk kommer til å gå bra med deg. (For det er jo ikke alltid man føler det helt slik når man føler seg nede). 

Det er ikke alltid at meditasjon hjelper for alle, men det er flere måter å være "her og nå" i øyeblikket på. 

Gjør ting som får deg over på andre ting, som å være sosial, i fysisk aktivitet og med familie. En hobby eller et prosjekt kan også være bra.

Håper noe av dette var til hjelp. Håper det føles bedre ut snart, og husk at ting tar tid. 

 

Vennlig hilsen rådgiver innen atferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex