Hopp til hovedinnholdet

Seksuelle lavalder

Annet 13 år
 

Spørsmål

Hva skjer hvis to 13 åringer har sex? Jeg har lest folk som har sagt til dere at de skal ha sex eller att de skal ha sex når de er 13 og 14. Men må man ikke være 16 år får å ha sex?

Besvart 08.09.2019 22:30
 

Svar
Hei

Det kan være straffbart å ha sex med noen som er under 16 år fordi den seksuelle lavalder i Norge er 16 år. Dette er en lov som er laget for å beskytte barn mot seksuelle overgrep fra noen som er eldre. Loven er også sånn at det er strengere straff jo større aldersgrensen er. Det betyr at dessuten at et barn under 16 år ikke kan straffes. 


Til ditt spørsmål om det er lov å ha sex når man er under 16, må jeg derfor svare at det jo ikke er lov etter loven. Samtidig er det ingen som vil kunne bli straffet fordi dere er så unge. Man jo svært ung når man er 13 år, og kanskje er man ikke helt moden for sex. Det er mange andre ting som kommer før det å ha sex, som for eksempel det å kysse, kose med hverandre, det å holde hender og rett og slett bli bedre kjent på den måten. Lykke til med nettopp det, å bli bedre kjent og starte litt forsiktig. 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex