Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg trenger å hooke med noen for jeg er så kåt...

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trenger å hooke med noen for jeg er så kåt, hva skal jeg gjøre? Kan man kjøpe et hook?

Besvart 10.09.2019 21:59
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg tolker spørsmålet ditt om å hooke, som at det er sex du mener da du også snakker om at du er kåt.

Det er helt normal å bli nysgjerrig på sex, og å lengte etter sex, når man kommer i puberteten. Men å bare finne noen for sex er ikke lett. Selv om man er nysgjerrig på sex og lengter etter sex, er det ikke dermed sagt at man er klar for å ha sex ennå. Gjennomsnittsalderen for jenter å ha sex for første gang er rundt 17 år, så du har god tid. 

I mellomtiden kan du onanere og bli kjent med din egen kropp, og hva du synes er godt. 

Før du kan dele og ha god seksualitet med en annen person, må du kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egenseksualitet, altså at du onanerer og vet hva du liker av seksuelle stimuli.

Onani er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt: hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, det stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Like viktig som å være fysisk utviklet, er å være mentalt eller tankemessig moden. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

Når det fysiske og mentale er på plass og du har funnet en du er trygg på, at det er tillit og nærhet mellom dere, kan dere begynne utforskningen av seksualiteten med hverandre.

De fleste i et forhold følger såkalt seksuelle script; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid.

Sex skal være en positiv opplevelse for de som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en vond opplevelse.

Bruk masse tid, bli kjent med deg selv og den du vil ha samleie med, og vit at dere begge har lyst. Da er sjansen stor for at det blir en positiv opplevelse.

Du kan ikke kjøpe sex. Det er ulovlig i Norge. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex