Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig for meg på 16 å ha sex med en på 14?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 16 år. jeg og kjæresten min som er 14 årgang sex ofte 3-4 ganger i uka. Er dette ulovlig? Kan jeg bli straffet? Begge vil dette og vi har snakket mye sammen.

Besvart 16.09.2019 19:49
 

Svar
Hei gutt 16!

I Norge finnes det noen lover som sier hvor gammel en må være for å ha sex med noen. En av lovene sier at en person over 16 år ikke kan ha sex med en som er under og at en kan bli straffet om det blir anmeldt til politiet. Dette skjer selv om begge vil ha sex og liker det som skjer. 

Lovene er der for å beskytte barn fra å ha sex med noen før en er moden og klar for det. En kan tenke at alt er ok og at en er klar, men når en blir eldre, kan en kjenne at det kanskje var litt for tidlig. Det er ok å vite at den gjennomsnittlige alderen for første samleie er 17 for jenter og 18 for gutter. 

Er en lik i modenhet og utvikling, kan en unngå straff. Dette er en vurdering som politiet gjør etter å ha snakket med de som har hatt sex sammen. 

En annen lov sier at alle former for sex med en person under 14 år blir vurdert som voldtekt selv om en vil ha sex og ikke føler seg presset eller overtalt.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver - NACS

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex