Hopp til hovedinnholdet

Sliter med skilte foreldre - hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Leser mange av spørsmålene her og tenker at det ikke er så synd på meg likavell.. Men velger å stille spøtsmålet for det. Jeg er da skilsissebarn og skal komfemerest til våren. Mamma og pappa skilte seg i begynnelsen av sommerferien i år. Så er forsatt ganske nytt. Det som er problemet er at pappa er så sur på mamma, så det ser ut som at jeg kommer til å ha komf på to dager, siden ikke pappa klarer å være i samme rom som mamma uten å brøle til henne. Mamma gjør så godt hun kan for at de skal bli venner men han er for sint. De griner begge mye og hvis de vil si noe til hverandre blir jeg budbringeren. Jeg gruer meg til jul(bursdag) for alt kommer til å bli krangling om hvem som skal være hos hvem.. Jeg er mye hos helsesøster for å snakke, men føler hun ikke kan gjøre noe med det. Mamma og pappa har så mye å tenke på, og de er så triste så jeg vil ikke si til de at jeg sliter. For de har nok å styre med. Jeg sover lite og har veldig mye vondt i hodet og er mye kvalm. Og dette går utover konsentrasjonen på skolen, karakterene og fraværet... Vil bare at de skal være venner! Hvertfall sånn at jeg kan ha komfermasjonen min på en og samme dag og ikke splitte slekta!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du skriver i e-posten din at foreldrene dine skilte seg tidlig i sommer, og at de sliter med følelsene rundt skilsmissen. Begge gråter, og ingen kan kommunisere - annet enn gjennom deg. Du skriver at du gruer deg til jul, bursdager og konfirmasjonen fordi du opplever at de voksne ikke kan være i samme rom som hverandre uten at det blir konflikter ut av det. Mange barn har det dessverre slik som du forteller.

 

En forening som heter «Voksne for barn» har laget en brosjyre for dere som har opplevd skilsmisser. Jeg legger ved en link, så kan du selv lese og se om den er noe for deg:

www.vfb.no/filestore/TEMA/Samlivsbrudd/WEB_SkilsmisseUNG_mai132.pdf

 

Kanskje kan du snakke med helsesøster/sosiallærer eller for eksempel konfirmasjonslæreren om hvordan du føler dette, og at de kan hjelpe deg med å snakke med foreldrene dine? De voksne må være voksne selv om de har gått fra hverandre, og de må ikke glemme at de er mammaen og pappaen din fremdeles- selv om de ikke lenger bor sammen.

 

Ung.no har laget en egen bolk om skilsmisser ? her er mange svar og tips til deg som er skilsmissebarn:

www.ung.no/skilsmisse/. Se om noen av artiklene kan passe for deg!

  

Hilsen

Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111 i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse