Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg si det til pappa at mamma vil at vi skal flytte?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Mamma og pappa er skilt. Mamma og samboeren skal kanskje flytte til Canada etter sommeren i to år pga. jobb, og jeg og søsknene mine (13 og 18) har veldig lyst til å være med. Planen er at vi skal bli med, men jeg har enda ikke sagt dette til Pappa, og jeg aner ikke hvordan jeg skal si det. Han kommer til å nekte meg og mitt yngre søsken å dra. Mamma er han alltid sint på, så henne vil han ikke høre på uansett. To spørsmål: Hvordan skal jeg si det til/spørre Pappa? Har mamma rett til å ta med meg til Canada hvis jeg har veldig lyst, og det bare er for to år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er leit at du skal føle at det er du som må ta dette opp med faren din. Dette er noe som egentlig foreldrene dine må ordne opp i. Dette er ikke noe du skal bekymre deg for.

Du sier ikke noe om hvordan foreldreansvaret er mellom foreldrene dine, men jeg antar at de har foreldreansvaret for deg begge to.

Det følger av barneloven § 40:

"Har den eine av foreldra foreldreansvaret åleine, kan den andre ikkje setje seg imot at barnet flyttar ut av landet. Dersom foreldra har foreldreansvaret saman, må begge samtykkje til at barnet skal flytte til utlandet."

Dersom foreldrene dine har foreldreansvar for deg sammen, så må altså faren din samtykke til at du kan flytte til utlandet.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse