Hopp til hovedinnholdet

Jente 13 år, som ønsker å bo mer hos pappa. Hun ønsker å bli hørt og få lov til å uttale seg i forbindelse med bosituasjon. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13 år. Foreldrene mine skilte seg når jeg var liten. Jeg har vert mest hos mamma siden pappa var alene og jobbet kveld noen ganger. Men nå har pappa giftet seg med en hyggelig dame. Mamma har ikke giftet seg, men er sammen med en hyggelig mann og har fått et barn som snart er 1 år. Pappa og kona har kjøpt et hus nærmere mamma for å få være mere med meg. Pappa vil at jeg skal få være med å bestemme hvordan det skal være. Jeg og pappa vil ha annen hver uke. Men mamma er helt uenig. Hun sier at jeg skal være mere hos henne. Men det vil ikke jeg. Hver gang jeg sier det jeg mener til mamma, føles som om jeg ikke blir hørt, å at hun tar alle beslutninger for meg, som jeg ikke vil. Hva skal jeg gjøre med det? Pappa tar hensyn til mine meninger og skrev en melding til mamma om at jeg skulle få være med å bestemme. Men hun skriver at hun ikke kommer til å gi seg på dette. Jeg begynner å bli lei av at mamma, jeg har rømt hjemme i fra noen ganger hos mamma. Hva skal jeg gj?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung.

Du skriver til oss, fordi du ønsker å bo mer hos pappa. Mamma og pappa har vært skilt siden du var liten, og du har bodd mest hos mamma. Nå har pappa og den nye kona til pappa flytta nærmere mamma, og du kunne tenke deg å bo annenhver uke hos mamma og pappa. Dette er mamma uenig i, men pappa ønsker å høre på dine ønsker.

Først og fremst er det mamma og pappa sammen, som må bli enige om hvordan de ønsker at du skal bo. Du er 13 år, og dine ønsker skal legges stor vekt på.

Jeg vil anbefale at foreldrene dine tar kontakt med familievernkontoret som ligger nærmest der dere bor. De kan henvende seg direkte til familievernkontoret, uten henvisning fra lege. På et familievernkontor jobber det psykologer og familieterapeuter, som også er meklere. De har god erfaring med å jobbe med familier som har opplevd skilsmisse.

I mekling eller familierådgivning, er det viktig at din stemme skal bli hørt. Du skal ikke bestemme, men det kommer til å bli lagt stor vekt på dine ønsker. Fortell mamma og pappa at du gjerne ønsker å bli med på familievernkontoret. 

Håper at mamma og pappa finner en fin ordning for deg, som du blir godt fornøyd med. Og håper at du opplever at de hører på, og tar hensyn til dine ønsker. Masse lykke til! 

Les denne artikkelen, som presiserer hvor viktig det er at barn skal bli hørt når foreldre skilles:

www.ung.no/skilsmisse/297_DU_skal_bli_hørt_når_foreldrene_dine_skilles.html

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse